ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία συνέλαβε έναν Λίβυο για το φόνο της Ιβόν Φλέτσερ μετά από 31 χρόνια! (pic)

Η αστυνομία συνέλαβε έναν Λίβυο για το φόνο της Ιβόν Φλέτσερ μετά από 31 χρόνια! (pic)

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε την Πέμπτη (19/11) έναν Λίβυο για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είχε διαδραματίσει έναν ρόλο στο φόνο της αστυνομικού Ιβόν Φλέτσερ, η οποία είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί το 1984 έξω από την πρεσβεία της Λιβύης στο Λονδίνο.

Η Φλέτσερ, η οποία ήταν 25 ετών, επλήγη από μια σφαίρα, που είχε προέλθει μέσα από την πρεσβεία, στη διάρκεια διαδήλωσης λίβυων διαφωνούντων εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος κυβερνούσε τότε τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Ο πυροβολισμός είχε ως αποτέλεσμα η πρεσβεία να πολιορκηθεί επί 11 ημέρες από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, να απελαθούν 30 Λίβυοι της πρεσβείας και να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Τρίπολης.

"Πρόκειται για την πιο σημαντική σύλληψη σ' αυτή την έρευνα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Ουόλτον, ο οποίος ηγείται της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της αστυνομίας του Λονδίνου.

Ο Ουόλτον δήλωσε πως ένας άνδρας μεταξύ 50 και 60 ετών συνελήφθη στη νοτιοανατολική Αγγλία για τα αδικήματα της συνωμοσίας για διάπραξη φόνου και του ξεπλύματος χρημάτων. Μια γυναίκα ηλικίας 40 έως 50 ετών και ένας άνδρας ηλικίας 30 έως 40 ετών, επίσης Λίβυος, συνελήφθησαν επίσης για ξέπλυμα χρημάτων.

Η σύλληψη του υπόπτου για φόνο πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα νέων πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν μετά την πτώση του Καντάφι το 2011. Αξιωματικοί του Λονδίνου έχουν πραγματοποιήσει έκτοτε επτά επισκέψεις στη Λιβύη.

Η αστυνομία πιστεύει πως υπήρξε συνωμοσία για το φόνο αστυνομικών και αντιπάλων του Καντάφι και πως οι εμπλεκόμενοι σε μια αντιδιαδήλωση υπέρ του Καντάφι έξω από την πρεσβεία ελάμβαναν οδηγίες μέσα από το κτίριο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει τη μεγαλύτερη εκστρατεία που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στο Facebook στο πλαίσιο της έκκλησης που απευθύνει προς όλο τον κόσμο για περισσότερες πληροφορίες. Προσφέρει επίσης αμοιβή 50.000 στερλινών για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και τη δίωξη των εμπλεκομένων.

Σχετικές ειδήσεις