ΚΟΣΜΟΣ

Αλ-Μουραμπιτούν: Ποια είναι η οργάνωση που κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Μάλι

Αλ-Μουραμπιτούν: Ποια είναι η οργάνωση που κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Μάλι

Ο Αλγερινός Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Μουραμπιτούν, η οποία ορκίζεται πίστη στην αλ Κάιντα, «είναι αναμφίβολα πίσω» από την επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1.

Ο Λε Ντριάν επισήμανε ότι ο Μπελμοχτάρ, τον οποίο «αναζητούν πολλές χώρες εδώ και πολύ καιρό, βρίσκεται αναμφίβολα πίσω από αυτήν την επίθεση, παρά το ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με απόλυτη βεβαιότητα».

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε εξάλλου πριν από λίγο ότι την ευθύνη για την πολύνεκρη σημερινή επίθεση ανέλαβε η οργάνωση αλ Μουραμπιτούν.

Ο Μπελμοχτάρ ήταν μέλος στο παρακλάδι της αλ-Κάιντα που δρούσε σε Λιβύη και Αλγερία και ήταν γνωστό ως «Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ».

Όταν το 2013 η συγκεκριμένη οργάνωση δήλωσε υποταγή στο ISIS, ο Μπελμοχτάρ ίδρυσε τη δική του τζιχαντιστική οργάνωση, αλ-Μουλαταμίν (Μασκοφόρα Ταξιαρχία). Ένα χρόνο αργότερα, με την προσθήκη διαφόρων μαχητών Τουαρέγκ και άλλων τζιχαντιστικών υποομάδων του Σαχέλ, δημιούργησε τους αλ-Μουραμπιτούν, που σημαίνει «Οι φύλακες».

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατός του

Το καλοκαίρι του 2015, οι αμερικανικές δυνάμεις ανέφεραν πως σκότωσαν τον Μπελμοχτάρ, όμως ακόμα δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από κάποιο επίσημο φορέα της Λιβύης.

Το 2015 ο Μπελμοχτάρ, μερικές μέρες πριν ανακοινωθεί ο θάνατός του, δημοσίευσε νέο βίντεο, στο οποίο ακύρωνε την αλληλεγγύη προς το Ισλαμικό Κράτος και δήλωνε υποταγή στην αλ-Κάιντα.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο ο Μπελμοχτάρ, γνωστός και ως «μονόφθαλμος σεΐχης», αφού είχε χάσει το ένα του μάτι σε μάχη του Αφγανιστάν, επαίνεσε το μακελειό στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Σχετικές ειδήσεις