ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέο κύμα επιθέσεων, την παραμονή της επίσκεψης του Τζον Κέρι

Ισραήλ: Νέο κύμα επιθέσεων, την παραμονή της επίσκεψης του Τζον Κέρι

Αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών διαδέχονταν η μια την άλλη τη Δευτέρα (23/11) και στοίχισαν τη ζωή ενός Ισραηλινού και τριών Παλαιστίνιων, ωθώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακοινώσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την παραμονή της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Οι Παλαιστίνιοι δράστες τριών επιθέσεων με μαχαίρι σκοτώθηκαν επιτόπου από ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Κέρι θα αφιχθεί στην περιοχή σε κλίμα αυξημένης έντασης, εν μέσω βίαιων επεισοδίων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πέντε Ισραηλινών, έξι Παλαιστινίων και ενός Αμερικανού μέσα σε πέντε ημέρες, έπειτα από μια βραχεία περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το απόγευμα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με τη λήψη μέτρων ικανών να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Ο Νετανιάχου ωστόσο ανακοίνωσε μέτρα τα οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινή ζωή των Παλαιστίνιων, δίνοντας στις δυνάμεις ασφαλείας λευκή επιταγή για την εφαρμογή τους: «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη δράση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας», διεμήνυσε.

Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων των Παλαιστίνιων, την δημιουργία ενός χωριστού συστήματος οδικών μετακινήσεων για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς εποίκους, αλλά και την αναστολή των αδειών εργασίας στο ισραηλινό έδαφος για τις οικογένειες των προσώπων που διαπράττουν επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα πιέζουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να λάβουν πρακτικά μέτρα για την αποκλιμάκωση του κύματος της βίας από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 110 άνθρωποι από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Άλλη μια επιδίωξη ζωτικής σημασίας για την αμερικανική κυβέρνηση είναι η σταθεροποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, από πολιτική και από οικονομική άποψη. Η επαπειλούμενη κατάρρευσή της θα άφηνε επικίνδυνο κενό.

Η Ιερουσαλήμ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν εδώ και πολλές εβδομάδες ένα κύμα βίαιων ενεργειών που για πολλούς παραπέμπει σε μια νέα Ιντιφάντα και περιλαμβάνει δεκάδες μεμονωμένες επιθέσεις Παλαιστινίων με μαχαίρια.

Τη Δευτέρα, ένας Παλαιστίνιος σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη καταφέρνοντάς του χτυπήματα με μαχαίρι και τραυμάτισε άλλον έναν σε ένα πρατήριο βενζίνης σε έναν οδικό άξονα που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ και τμήμα του περνάει από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε το ισραηλινό γενικό επιτελείο. Ο δράστης σκοτώθηκε.

Ένας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όταν αποπειράθηκε να μαχαιρώσει έναν στρατιώτη, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Έπειτα από εβδομάδες ταραχών, στην Ιερουσαλήμ δεν είχαν σημειωθεί επιθέσεις από την 10η Νοεμβρίου, εξαιτίας της μαζικής ανάπτυξης αστυνομικών και στρατιωτικών και μια συμφωνία για την επίτευξη της οποίας μεσολάβησε στα τέλη του Οκτωβρίου ο Τζον Κέρι.

Αλλά το γνώριμο σκηνικό των επιθέσεων επανήλθε σήμερα, όταν δύο Παλαιστίνιες έφηβες, 16 και 14 ετών, επιτέθηκαν με ψαλίδια σε έναν άνδρα περίπου 70 ετών εν μέση οδώ στην αγορά Μάχαν Γεχούντα, στη δυτική Ιερουσαλήμ, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία. Η μεγαλύτερη σκοτώθηκε, η μικρότερη τραυματίστηκε σοβαρά. Το θύμα, που τραυματίστηκε ελαφρά, αποκαλύφθηκε ότι είναι Παλαιστίνιος από τη Δυτική Όχθη, ενώ δεν είναι σαφές εάν οι έφηβες του επιτέθηκαν κατά λάθος.

Μετά την επίθεση ένα βίντεο δείχνει τις δύο έφηβες, που φορούν σχολικές στολές, να κραδαίνουν απειλητικά ψαλίδια προς τρεις άνδρες που τις έχουν περικυκλώσει, ενώ οι δύο να τις σημαδεύουν με πιστόλια από απόσταση μερικών μέτρων.

Η μία από τις έφηβες κινείται απειλητικά προς τον έναν από τους άνδρες. Η δεύτερη, με την πλάτη στον τοίχο, υποχωρεί, ενώ κραδαίνει στον αέρα το αυτοσχέδιο όπλο της. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, δέχεται πυρά πρώτη. Ο ίδιος άνδρας κατόπιν πυροβολεί τη δεύτερη. Οι δύο έφηβες πέφτουν στο έδαφος. Το βίντεο δεν έχει ήχο, πράγμα που δεν επιτρέπει να επαληθευτεί εάν όπως φαίνεται ο άνδρας—που με βάση όσα έγιναν γνωστά είναι στέλεχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας—συνέχισε να πυροβολεί εναντίον τους ενώ εκείνες είχαν ήδη πέσει στο έδαφος.

Σχετικές ειδήσεις