ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Τούρκοι πιλότοι προειδοποίησαν τους Ρώσους 10 φορές πριν καταρρίψουν το μαχητικό

ΗΠΑ: Οι Τούρκοι πιλότοι προειδοποίησαν τους Ρώσους 10 φορές πριν καταρρίψουν το  μαχητικό

Όλα τα δεδομένα, προκειμένου να διευκρινίσουν πού ακριβώς κατέρριψαν οι Τούρκοι το ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με τη Συρία εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του διεθνούς συνασπισμού, Στιβ Ουόρεν, ο οποίος επιβεβαίωσε πως οι Ρώσοι πιλότοι είχαν προειδοποιηθεί δέκα φορές.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν ήταν κατηγορηματικός: «Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι».

Σημειώνεται ότι ο Στιβ Ουόρεν, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια βιντεοδιάσκεψη ενώ βρισκόταν στη Βαγδάτη, προσέθεσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Ρώσοι πιλότοι.

« Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους»

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «δεν ενεπλάκησαν» στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, το οποίο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, όπως ανέφερε ένας αξιωματικός του Πενταγώνου που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Οι Τούρκοι σύμμαχοί μας μάς ενημέρωσαν ότι τα πολεμικά τους αεροσκάφη κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας κοντά στη συριακή μεθόριο αφού το ρωσικό αεριωθούμενο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας σήμερα», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπλακεί σε αυτό το περιστατικό».

Σχετικές ειδήσεις