ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με την τύχη των δυο πιλότων - Ρωσία: Νεκρός ο ένας εκ των δυο

Θρίλερ με την τύχη των δυο πιλότων -  Ρωσία: Νεκρός ο ένας εκ των δυο

Θρίλερ με την τύχη των δυο Ρώσων πιλότων του ρωσικού μαχητικού - Ο Ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι ο ένας εκ των δυο πιλότων είναι νεκρός - Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι χειριστές ζουν και ότι διαπραγματεύεται με τους αντάρτες

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 το οποίο κατερρίφθη σήμερα από τουρκικό καταδιωκτικό και κατέπεσε στο έδαφος της Συρίας έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό γενικό επιτελείο.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι πιλότοι είναι ζωντανοί

Την πεποίθηση ότι οι δυο πιλότοι του ρωσικού μαχητικού, που κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας από τουρκικά F-16, είναι ζωντανοί παρά τα όσα υποστηρίζουν τουρκμένοι αντάρτες, εξέφρασε εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Οι μονάδες μας, οι οποίες έλαβαν την πληροφορία πως οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί, εργάζονται για να τους παραλάβουν από τους αντιπολιτευόμενους αντάρτες ασφαλείς», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Διοικητές των τουρκμενικών δυνάμεων ισχυρίστηκαν νωρίτερα ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν και τους δύο Ρώσους πιλότους του μαχητικού αεροσκάφους SU-24, υποστηρίζοντας ότι έχουν στην κατοχή τους και τις δύο σορούς

Ο επικεφαλής της 2ης μεραρχίας των Τουρκμένων ανταρτών, Αλπασλάν Τζελίκ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Dogan:

«Σκοτώσαμε τους πιλότους ενώ προσγειώνονταν με αλεξίπτωτα. Οι σοροί τους είναι εδώ».

Οι δύο πιλότοι εκτοξεύθηκαν ζωντανοί από το φλεγόμενο αεροσκάφος και κατά την προσγείωσή τους, δέχτηκαν τα πυρά των ανταρτών.

Λίγη ώρα αργότερα, οι ίδιοι οι αντάρτες έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ιδιαίτερα σκληρό βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, απαθανατίζει τον έναν από τους δύο πιλότους νεκρό. Παρόλα αυτά, η αυθεντικότητα των εικόνων ελέγχεται.

Νεκρός Ρώσος πεζοναύτης στην επιχείρηση διάσωσης των πιλότων

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μεταδίδει ότι ένας άνδρας του ρωσικού σώματος πεζοναυτών σκοτώθηκε όταν ελικόπτερο Mi-8 που έσπευσε στην περιοχή όπου κατέπεσε το Σουχόι για να διασώσει τους χειριστές δέχθηκε πυρά από το έδαφος.

Το ρωσικό επιτελείο χαρακτήρισε το επεισόδιο της κατάρριψης του Σουχόι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες.

Το επιτελείο ανέφερε πως, με βάση της πληροφορίες της συριακής αεράμυνας, το Σουχόι δεν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ ραντάρ στην αεροπορική βάση Χμάιμιμ κατέγραψε αντιθέτως ότι το τουρκικό καταδιωκτικό F-16 παραβίασε τον συριακό εναέριο χώρο.

Ακόμη, το ρωσικό γενικό επιτελείο διεμήνυσε πως θα αναστείλει όλες τις επαφές σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων μετά το σημερινό επεισόδιο.

Εξάλλου το πυραυλοφόρο καταδρομικό Μασκβά θα αναπτυχθεί στα ανοικτά της Λαττάκειας της Συρίας για να ενισχυθεί η αεροπορική άμυνα της βάσης, ανέφερε το ρωσικό γενικό επιτελείο.

Σχετικές ειδήσεις