ΚΟΣΜΟΣ

Οι τζιχαντιστές στο Παρίσι χρησιμοποίησαν όπλα του πρώην Γιουγκοσλαβικού στρατού

Οι τζιχαντιστές στο Παρίσι χρησιμοποίησαν όπλα του πρώην Γιουγκοσλαβικού στρατού

Επιβεβαιώθηκε ότι κάποια από τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δράστες του αιματοκυλίσματος στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, ήταν γιουγκοσλαβικής κατασκευής.

Η επιβεβαίωση ήρθε από τον διευθυντή της βιομηχανίας όπλων «Ζάσταβα» στο Κραγκούγεβατς, Μιλόικο Μπρζάκοβιτς.

«Από τον έλεγχο των σειριακών αριθμών που φέρουν εφτά-οχτώ όπλα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες προκύπτει ότι κατασκευάστηκαν στο Κραγκούγεβατς» ανέφερε στη δήλωση του ο Μπρζάκοβιτς.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για την γιουγκοσλαβική εκδοχή του σοβιετικού αυτόματου πυροβόλου όπλου ΑΚ-47 (Καλασνίκοφ) που χρησιμοποιούσε ο γιουγκοσλαβικός στρατός.

Ο Μιλόικο Μπρζάκοβιτς αναφέρει, επίσης, ότι ένας μεγάλος αριθμός από τα όπλα αυτά, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πέρασαν στην κατοχή των ενόπλων δυνάμεων των νέων κρατών που ιδρύθηκαν.

Ο καθηγητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Ζόραν Ντράγκισιτς, σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ», επισημαίνει ότι όπλα ΑΚ-47 είχαν στις αποθήκες οπλισμού της Παλλαϊκής Αμυνας, όλες οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ εξάγονταν και σε πενήντα χώρες του κόσμου.

Την δεκαετία του '90, όταν η Γιουγκοσλαβία βρισκόταν στη δίνη του πολέμου, το ΑΚ-47 ήταν ένα από τα βασικά όπλα που διακινούσαν παράνομα οι λαθρέμποροι. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Ντράγκισιτς, οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι θα μπορούσαν να είχαν προμηθευτεί τα γιουγκοσλαβικά Καλασνίκοφ από οπουδήποτε και όχι απαραίτητα από τη Σερβία.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις