ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - Τουρκία: Συγνώμη (;) Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού (video)

Ρωσία - Τουρκία: Συγνώμη (;) Ερντογάν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού (video)

«Ευχόμαστε να μην είχε συμβεί αλλά συνέβη», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τηνκατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφουςαπό τις τουρκικές δυνάμεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σήμερα Σάββατο (28/11) σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στην Άγκυρα και αφού υπερασπίστηκε την κίνηση της Τουρκίας και άσκησε κριτική στον τρόπο που δρα η Ρωσία στη Συρία, εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν της περασμένης Τρίτης και πρόσθεσε «ελπίζω να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Και οι δύο πλευρές, συνέχισε ο Ερντογάν, «πρέπει να προσεγγίσουν το ζήτημα με πιο θετικό τρόπο» ενώ δεν παρέλειψενα τονίσει ότι μια συνάντηση στο Παρίσι και στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα, θα ήταν ευκαιρία «να ξεπεραστεί η ένταση».

Δείτε τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

Από την άλλη, η Μόσχα τόνιζε ότι έχει το δικαίωμα να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκινα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται να συναντηθεί με τον Ερντογάν αν εκείνος δεν ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος δεν σκοπεύει να κάνει, όπως δήλωσε χθες Παρασκευή.

Πάντως η Τουρκία συνέστησε σήμερα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στη Ρωσία.

Στο στρατιωτικό πεδίο, η Μόσχα ενίσχυσε τα μέσα στη βάση της στη Συρία με μέσα προστασίας των ρωσικών μαχητικών, έχει επισημάνει πως δεν θα αλλάξει τους στόχους των επιδρομών της και έχει προειδοποιήσει πως θα καταρρίψει «οποιονδήποτε εναέριο στόχο μπορεί να αποτελέσει απειλή» για τα ρωσικά μαχητικά.

Σχετικές ειδήσεις