ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - Τουρκία: Με σκληρή γλώσσα ο Πεσκόφ εναντίον Ερντογάν

Ρωσία - Τουρκία: Με σκληρή γλώσσα ο Πεσκόφ εναντίον Ερντογάν

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κινητοποιηθεί πλήρως, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος τους Ντμίτρι Πεσκόφ ο οποίος καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα εναντίον της Τουρκίας και ειδικά για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Για τον Πεσκόφ η κατάρριψη ενός από τα πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας από τουρκικό F 16, είναι μία «άμευ προηγουμένου απειλή».

Σε συνέντευξή του στην ρωσική τηλεοπτική «News on Saturday», δήλωσε πως: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει προδοτικά ένα ρωσικό αεροπλάνο από πίσω», πράξη που χαρακτήρισε «σκέτη τρέλα». Για τον επακόλουθο χειρισμό της Άγκυρας, είπε πως του θυμίζει «θέατρο του παραλόγου» και ανέφερε πως οι αποδείξεις που παρουσίασε η Τουρκία και με βάση της οποίες φέρεται το ρωσικό SU-24 να παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, είναι απλά «κινούμενα σχέδια».

Μιλώντας για τον πρόεδρο Πούτιν, δήλωσε πως έχει «κινητοποιηθεί» με τον τρόπο που τοκάνει ένας στρατός σε καιρούς έντασης!

Οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ρωσίας ετοιμάζουν επιπλέον οικονομικά μέτρα ως αντίποινα στην Τουρκία. Κατά τον Πεσκόφ: «Οι περιστάσεις δεν έχουν προηγούμενο. Το γάντι που πετάχτηκε μπροστά στη Ρωσία είναι χωρίς προηγούμενο. Έτσι φυσικά η αντίδραση είναι ανάλογη με την απειλή αυτή».

Πάντως, τις τελευταίες ώρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει ποικιλοτρόπως την επιμονή του να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα που θα γίνει στο Παρίσι. Αυτό, ενώ παράλληλα «παλινωδεί» έντονα μεταξύ «συγνώμης και μη», για την κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού.

Μία ενδεχόμενη συνάντηση, προς το παρόν, αφήνει αδιάφορη την Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, διέψευσε και δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν να σταματήσουν τα πολεμικά αεροπλάνα τους να πετούν πάνω από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, λέγοντας πως οι στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διακοπεί και πως η γραμμή επικοινωνίας για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων, δεν υφίσταται πλέον.

Κατά τα υπόλοιπα, η ρωσική πλευρά –σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS- επιμένει στον ισχυρισμό πως ο γιος του Ερντογάν έχει «ορισμένο ενδιαφέρον» στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Θυμίζουμε πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει πως το πετρέλαιο από το συριακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρίσκει τον δρόμο του για την Τουρκία. Η απάντηση του Ερντογάν σε αυτό είναι πως όποιος δεν έχει στοιχεία και αποδείξεις να μην προβαίνει σε τέτοιες κατηγορίες.

Και αυτές οι δηλώσεις Ερντογάν αφήνουν αδιάφορους τους Ρώσους οι οποίοι… «θυμήθηκαν» πως ο νεοδιορισθείς υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είναι γαμπρός του Ερντογάν.

Η Ρωσία έχει θυμώσει πολύ και μέχρι ώρας δε φαίνεται διατεθειμένη για ουδεμία υποχώρηση.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι όποιος μπορεί να ασκήσει την επιρροή του, να εγγυηθεί τουλάχιστον κάποια προβλεψιμότητα στη συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο Πεσκόφ και κατέληξε με νόημα: «Ρωσικά αεροπλάνα δεν πρέπει ποτέ να καταρρίπτονται».

Σχετικές ειδήσεις