ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατ’ οίκον περιορισμό 312 πολίτες στη Γαλλία!

Σε κατ’ οίκον περιορισμό 312 πολίτες στη Γαλλία!

Συνέβη και αυτό! Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για το κλίμα, 312 πολίτες ανάμεσά τους και 24 οικολόγοι ακτιβιστές ετέθησαν σε περιορισμό υπό τον φόβο σχεδιασμού… βίαιων εκδηλώσεων!

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο «περιορισμός» των ακτιβιστών έγινε στο πλαίσιο των νόμων έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε ισχύ μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Για τον Καζνέβ, οι ακτιβιστές θεωρούνται ύποπτοι για τον σχεδιασμό βίαιων διαδηλώσεων στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν την Κυριακή (29/11/2015), μία ημέρα πριν από την επίσημη εναρκτήρια τελετή.

«Αυτοί οι 24 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό επειδή υπήρξαν βίαιοι στη διάρκεια διαδηλώσεων στο παρελθόν και επειδή έχουν πει ότι δεν σεβαστούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», υποστήριξε ο Καζνέβ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Στρασβούργο.

Να επισημάνουμε πως μετά το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαγορεύοντας τις δημόσιας διαδηλώσεις και παρέχοντας στην αστυνομία το δικαίωμα να ερευνούν και επιτηρούν υπό νέες ενισχυμένες… εξουσίες.

Οι ακτιβιστές, βέβαια, ουδεμία σχέση έχουν με… τρομοκράτες, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Καζνέβ, ωστόσο υποστήριξε πως οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια διατάραξη θα εξέτρεπε την προσοχή της αστυνομίας από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Αν και επισήμως παραμένει αδιευκρίνιστο για πόσο χρόνο θα μείνουν οι ακτιβιστές «κλειδωμένοι» στα σπίτια τους, αναφορές γαλλικών μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν πως θα μείνουν σε αυτήν την κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Ζαν Φρανσουά Ζιλιάρ, διευθυντής της Greenpeace στη Γαλλία υποστήριξε πως οι ακτιβιστές οι οποίοι ετέθησαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, είναι ειρηνιστές, ουδέποτε διέπραξαν βίαιες ενέργειες και δεν αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε κατηγορίες.

«Έχουμε την αίσθηση πως η κυβέρνηση θέλει να καταπνίξει την κριτική από την πλευρά των ακτιβιστών, αλλά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αυτό είναι καταστολή» δήλωσε ο Ζιλιάρ στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.

Μέχρι στιγμής, πάντως, «πέπλο μυστηρίου» επικρατεί για τους υπόλοιπους πολίτες οι οποίοι επίσης βρίσκονται υπό κατ' οίκον περιορισμό.

Σχετικές ειδήσεις