ΚΟΣΜΟΣ

Ρομπόλης στην Tagesspiegel: Επικίνδυνη η μόνιμη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού

Ρομπόλης στην Tagesspiegel: Επικίνδυνη η μόνιμη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού

Σκληρές αλήθειες καταγράφονται σε δημοσίευμά της γερμανικής εφημερίδας η οποία υποστηρίζει πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι χωρίς τέλος και πως έχει γίνει μόνιμη πλέον η εξαθλίωση των Ελλήνων.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα: μόνον ένας στους τρεις Έλληνες ανήκει στο οικονομικά ενεργό μέρος του πληθυσμού. Την ίδια ώρα οι συντάξεις βουλιάζουν και μόνον ένας στους δέκα άνεργους λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το κράτος.

Μετά από ανάλυση που έκαναν οι συντάκτες των πρόσφατων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμούν πως: «Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να είναι ένα καλό νέο. Τον Αύγουστο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε από το 24,9% στο 24,6%. Όμως, αυτή η ελαφρά μείωση οφείλεται στην παροδική άνθηση του ελληνικού τουρισμού μέσα στο καλοκαίρι. Aπό την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές τις προβλέψεις για την Ελλάδα του 2016, αναμένει εκ νέου αύξηση της ανεργίας στο 25,8%. Λιγότεροι άνθρωποι έχουν προσωπικό εισόδημα, ενώ ολοένα περισσότεροι ζουν από τη μηνιαία καταβολή κοινωνικών παροχών -συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας- είτε από χρηματική βοήθεια που λαμβάνουν από τις οικογένειές τους».

Για την Tagesspiegel η Ελλάδα δε φαίνεται να μπορεί να ανανήψει υπό αυτές τις συνθήκες. Μην ξεχνάμε πως ακολουθούν και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Στην εφημερίδα έχει δώσει συνέντευξη και ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σάββας Ρομπόλης. Ο Ρομπόλης δηλώνει πως «ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί σε μία αναπόφευκτη παγίδα φτώχειας» και θεωρεί: «Επικίνδυνη τη μόνιμη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού καθώς και τη διάβρωση των τεχνολογικών και παραγωγικών δομών της χώρας».

Σχετικές ειδήσεις