ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό: Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν

Σύνοδος Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό: Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν

Βαρύ αναμένεται να είναι το κλίμα στη Σύνοδο Τουρκίας – ΕΕ η οποία πραγματοποιείται την Κυριακή (29/11/2015) σε βαρύ κλίμα μετά και τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε η Ρωσία.

Στο επίκεντρο της ατζέντας θα είναι το προσφυγικό με την Γερμανία να επιθυμεί διακαώς την συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Μία Τουρκία που έχει πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσει.

Το ζητούμενο είναι η λήψη τέτοιων μέτρων που θα περιορίσουν την προσφυγική ροή προς την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων και μεταναστών περνούν από τα τουρκικά σύνορα.

Η Τουρκία προσφεύγει σε αυτόν τον… διάλογο με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κουβαλώντας πολλές σκιές για τον ρόλο της με τους τζιχαντιστές, τις οποίες δεν έχει αποδιώξει από επάνω της παρά τις συνεχιζόμενες βολές από την Ρωσική πλευρά για τις οικονομικές της συναλλαγές με τον ISIS.

Πως θα καθίσει, λοιπόν, στο ίδιο «τραπέζι» με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, είναι ένα θέμα. Και το τι θα πουν αυτοί οι δύο ηγέτες, επίσης είναι ένα μεγάλο θέμα. Να επισημάνουμε και την «σύνταξη» Ρωσίας με Γαλλία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ISIS.

Ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν να βρει την ευρωπαϊκή «φροντίδα» στο πλευρά της Άγκελα Μέρκελ η οποία στο εσωτερικό μέτωπο, αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις ώστε να επαναπροσδιορίσει την στάση της στο προσφυγικό.

Για την ιστορία να αναφέρουμε, πάντως, ότι οι Βρυξέλλες όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος, βρίσκεται ακόμη σε«κόκκινο» συναγερμό με το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε χώρο του οποίου θα συναντηθούν οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ να έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε… αστακό.

Σχετικές ειδήσεις