ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες διασώθηκαν ανοιχτά της Λιβύης

Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες διασώθηκαν ανοιχτά της Λιβύης

Περισσότεροι από 1.500 μετανάστες διασώθηκαν σήμερα το πρωί ανοικτά της Λιβύης. Εν τω μεταξύ ο αριθμός των αναχωρήσεων από αυτό το τμήμα της Μεσογείου έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και την ιταλική ακτοφυλακή.

Οι μετανάστες, που ήταν στοιβαγμένοι σε επτά πλεούμενα, διασώθηκαν από σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και από την ακτοφυλακή, αλλά και από σκάφη που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση κατά των διακινητών "Σοφία" και από ένα σκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).

Σε εξέλιξη βρίσκονταν και άλλες επιχειρήσεις διάσωσης τις μεσημεριανές ώρες, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του επιχειρησιακού κέντρου της ακτοφυλακής στη Ρώμη, που συντονίζει τις επιχειρήσεις αυτές.

Περισσότεροι από 760 μετανάστες κατά μέσο όρο έφθαναν στην Ιταλία από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο ο μέσος όρος των αφίξεων ήταν 530 την ημέρα και τον Οκτώβριο 290 την ημέρα. Τον Νοέμβριο ο μέσος όρος έπεσε ακόμη και σε εκατό την ημέρα. Η τελευταία επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Όμως, έπειτα από πολλές ημέρες κατά τις οποίες ο καιρός ήταν κακός, οι μετεωρολογικές συνθήκες βελτιώθηκαν, εξήγησαν οι λιμενικοί.

Και ο σημαντικός διεθνής μηχανισμός που έχει στηθεί ανοικτά της Λιβύης για τον εντοπισμό και τη διάσωση σκαφών καθώς και για την καταπολέμηση των διακινητών, έπειτα από σειρά ναυαγίων την άνοιξη, παραμένει επιχειρησιακός.