ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες φράξιες των Ταλιμπάν στην επαρχία Χεράτ

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί σε μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες φράξιες των Ταλιμπάν στην επαρχία Χεράτ

Πάνω από 50 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε νέες μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες φράξιες των Ταλιμπάν στην περιοχή Σιντάντ, κοντά στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν, δήλωσε την Τρίτη (8/12) εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Ιχσανουλάχ Χαγιάτ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χεράτ, ανέφερε ότι 54 αντάρτες σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν στις μάχες ανάμεσα σε δύο φράξιες η μία από τις οποίες ορκίζεται πίστη στον μουλά Μανσούρ και η δεύτερη στον αντίπαλό του μουλά Μοχάμαντ Ρασούλ Αχούντ.

Οι μάχες ακολουθούν τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την τύχη του μουλά Μανσούρ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν τραυματίστηκε σοβαρά σε ανταλλαγή πυρών, κάτι που ο ίδιος διέψευσε σε ηχητικό μήνυμά του το οποίο διανεμήθηκε σε μια προσπάθεια να δείξει πως είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι δεν κατάφερε να βρει κάποιον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν για να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις νέες συγκρούσεις στους κόλπους του κινήματος.

Η εξέλιξη μοιάζει να υπογραμμίζει πως ο κατακερματισμός της οργάνωσης συνεχίζεται αφότου οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον Ιούλιο ότι ο ιδρυτής του κινήματος, ο μουλάς Μοχάμαντ Όμαρ, πέθανε δύο χρόνια νωρίτερα, το 2013.

Φράξιες εντός του κινήματος απορρίπτουν την εξουσία του διαδόχου του Όμαρ, του μουλά Άχταρ Μανσούρ, καλώντας να υπάρξει νέα διαδικασία για την επιλογή ηγέτη των Ταλιμπάν. Έχουν ξεσπάσει σποραδικές συγκρούσεις λόγω της διένεξης με δεκάδες νεκρούς.

Εξάλλου σε ένα βίντεο που κατά τα φαινόμενα μαγνητοσκόπησε ένας Αφγανός που είναι μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διατυπώνεται η καταγγελία πως οι Ταλιμπάν δρουν καθοδηγούμενοι, αν όχι ελεγχόμενοι, από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν κι αψηφούν τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο, ενώ έχουν συμμαχήσει με το σιιτικό Ιράν.

Το μήνυμα, που μαγνητοσκόπησε ένα πρόσωπο που αναφέρει πως ονομάζεται Άμπντου Γιάσερ αλ Αφγάνι, επιβεβαιώνει την εντεινόμενη διαμάχη ανάμεσα στους υποστηρικτές των Ταλιμπάν και εκείνους του ΙΚ. Δημοσιοποιήθηκε την ημέρα που κράτη της περιοχής άρχισαν μια σύνοδο στο Ισλαμαμπάντ για να συζητήσουν σχετικά με μια διαδικασία σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

«Αδελφοί μου, η μεγαλύτερη ένστασή μας έναντι του Ισλαμικού Εμιράτου (σ.σ. των Ταλιμπάν) είναι οι σχέσεις του με το Πακιστάν και η συνεργασία του με την ISI, που αποτελεί τη βάση της δράσης του», λέει ο αλ Αφγάνι στο βίντεο, στο οποίο χρησιμοποιεί το αρκτικόλεξο της Διυπηρεσιακής Διεύθυνσης Πληροφοριών (Directorate for Inter-Services Intelligence), της ισχυρής πακιστανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σχετικές ειδήσεις