ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Ποιος παρέχει Internet στους τζιχαντιστές;

Spiegel: Ποιος παρέχει Internet στους τζιχαντιστές;

Στο παιχνίδι της προπαγάνδας... οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αποδεικνύονται ισχυροί παίκτες. Με βίντεο, απειλές, και εικόνες από φρικιαστικές εκτελέσεις, το Ισλαμικό Κράτος «προμοτάρει» την αρρωστημένη του δράση σε όλο τον πλανήτη μέσω του διαδικτύου.

Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, πώς οι τζιχαντιστές έχουν πρόσβαση στον κόσμο του διαδικτύου και ποιος τους παρέχει σύνδεση;

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει σήμερα ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ίντερνετ χάρη στην... Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες δίνουν τη δυνατότητα στην οργάνωση να έχει πρόσβαση σε πλατφόρμες, ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα παραμένει άγνωστο αν οι εταιρίες αυτές γνωρίζουν ότι ανάμεσα στους «πελάτες» τους βρίσκονται και οι τζιχαντιστές.

Το Spiegel υποστηρίζει, ωστόσο, ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι πάροχοι ίντερνεντ ενδέχεται να γίνεται εν γνώσει των εταιριών και επισημαίνει πως θα μπορούσαν άμεσα να «κόψουν» την πρόσβαση στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η τεχνολογία που χρειάζεται για να έχει κανείς διαδικτυακή πρόσβαση σε Ιράκ ή Συρία, πρέπει να αγοραστεί στην επαρχία Χατάι, στην Τουρκία κοντά στα συριακά σύνορα.

Στη συνέχεια, ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί όσα χρειάζεται από την αγορά της Αντιοχείας και έπειτα να τα εγκαταστήσει στο σπίτι του. Άλλωστε, το περιοδικό αναφέρει ότι είναι χιλιάδες τα δορυφορικά πιάτα που επιτρέπουν στους χρήστες την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση αυτή έχει εκτοξευθεί, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών απορρίπτουν τις επίγειες γραμμές δεδομένων για το δορυφορικό Διαδίκτυο για το οποίο χρειάζονται μόνο ένα δορυφορικό πιάτο μία κεραία και ένα μόντεμ, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται γρήγορη σύνδεση στο Ιντερνετ με ταχύτητα download στα 22 Megabits ανά δευτερόλεπτο.

Ωστόσο, όπως τονίζει το περιοδικό η λύση αυτή, μπορεί να είναι εύκολη, αλλά δεν είναι οικονομική, καθώς ο εξοπλισμός αγγίζει περίπου τα 500 δολάρια στη Συρία, ενώ υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις από τον εκάστοτε πάροχο.