ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Δυτική Όχθη

Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν σήμερα όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν σε δρόμο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τουλκάρεμ, όπως αναφέρει η ισραηλινή αστυνομία.

Οι τραυματίες, ένας άνδρας που τραυματίστηκε σοβαρά και μια νεαρή γυναίκα με επιπόλαια τραύματα, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία άμεσης βοήθειας Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ.

Νωρίτερα σήμερα, στο κέντρο της Χεβρόνας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν όταν ένας Παλαιστίνιος τους επιτέθηκε με μαχαίρι, πριν πέσει νεκρός από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ένα από τα θύματα τραυματίστηκε σοβαρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού ο Παλαιστίνιος επιτέθηκε στα θύματα κατά τη διάρκεια ενός «συνηθισμένου ελέγχου ασφαλείας».

Ο δράστης Αμπντελραχμάν Μασουάντα Γιούσρι, 21 ετών, ήταν ξάδερφος του Ζακαρίγια Μασουάντα Ιχάμπ, που έπεσε νεκρός από πυρά, όταν διέπραξε επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός Ισραηλινού στην Χεβρόνα τη Δευτέρα.
Εξάλλου επίσης σήμερα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, όταν στρατιώτες συνέλαβαν ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP) στο σπίτι του στο Τουμπάς, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφεραν παλαιστινιακές αστυνομικές πηγές.

Οι στρατιώτες περικύκλωσαν και εισέβαλαν στο σπίτι του Ιγιάντ Μουσλιμάνι, ο οποίος συνελήφθη, γεγονός που πυροδότησε συγκρούσεις μεταξύ νεαρών Παλαιστινίων και δυνάμεων του ισραηλινού στρατού. Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από σφαίρες και δεκάδες άλλοι από δακρυγόνα, ανέφεραν πηγές.

Ένας εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι στρατιώτες «έκαναν χρήση πραγματικών πυρών εναντίον των ταραχοποιών».

Από την 1η Οκτωβρίου 113 Παλαιστίνιοι και ένας Ισραηλινός Άραβας έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια ανάμεσα σε Παλαιστίνιους που πετούσαν πέτρες και Ισραηλινούς στρατιωτικούς ή όταν διέπραξαν ή αποπειράθηκαν να διαπράξουν, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, επιθέσεις με μαχαίρια, πυροβόλα όπλα ή οχήματα. Οι επιθέσεις αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους στο Ισραήλ, εκ των οποίων ένας ήταν Αμερικανός και ένας Ερυθραίος, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία των αρχών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, πολλοί από αυτούς σοβαρά.

Το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στους αριθμούς των θυμάτων της κάθε πλευράς, όπως και το γεγονός ότι περισσότεροι από 13.500 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, ανάμεσα τους πολλοί σε διαδηλώσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ώθησαν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλους φορείς να κατηγορήσουν την κυβέρνηση του Ισραήλ για χρήση δυσανάλογης βίας στην καταστολή των αναταραχών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ έκανε λόγο σε ομιλία της στο σουηδικό κοινοβούλιο για «εξωδικαστικές εκτελέσεις» από τις ισραηλινές αρχές.

Αν και το γραφείο της Βάλστρεμ τόνισε πως τα σχόλια της παρερμηνεύθηκαν, η Βάλστρεμ επικαλέστηκε την μεγάλη διαφορά που παρατήρησε στους αριθμούς των ισραηλινών και των παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στην τελευταία έξαρση των αναταραχών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε αμέσως στον Σουηδό ομόλογο του για να εκφράσει την διαμαρτυρία του, κατηγορώντας την Βάλστρεμ για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς δεν έκανε ίδια δήλωση όταν διαπράχθηκαν στο Παρίσι ή στο Σαν Μπερναρντίνο.

«Είναι η δεύτερη φορά που αναφέρεται στο Ισραήλ και δηλώνει πράγματα που είναι απαράδεκτα για μας και αναληθή», τόνισε ο Νετανιάχου.

Στοιχεία που συλλέγει ο ισραηλινός ερευνητής Νεχέμια Αγιούλο, που αντλεί πληροφορίες από δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, κέντρα άμεσης βοήθειας, την αστυνομία και άλλες πηγές, δείχνουν πως οι 74 από τους 123 Παλαιστίνιους δράστες επιθέσεων έπεσαν νεκροί από πυρά από την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή ένα ποσοστό 60%.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας διαφορετικές πηγές και μεθοδολογία, συλλέγει στοιχεία από την αστυνομία, τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, κατατάσσει σε δύο κατηγορίες τις επιθέσεις: Σε επιθέσεις εκ του σύνεγγυς (με μαχαίρια, με χρήση πυροβόλων όπλων, με αυτοκίνητα) και επιθέσεις από μεγαλύτερη απόσταση (ρίψεις πετρών ή βομβών μολότοφ).

Σχετικές ειδήσεις