ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό επεισόδιο για ταμπέλα που αναγράφει τα Σκόπια ως ΦΥΡΟΜ

Διπλωματικό επεισόδιο για ταμπέλα που αναγράφει τα Σκόπια ως ΦΥΡΟΜ

Οι σχέσεις Βελιγραδίου - Σκοπίων δοκιμάζονται για ακόμη μια φορά εξαιτίας της ανάρτησης στη νότια Σερβία, πινακίδας που αναφέρει το γειτονικό κράτος ως ΠΓΔΜ, (στα σερβικά “BJRM”).

Η πινακίδα παρέχει διάφορες πληροφορίες για την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-75 στη νότια Σερβία, εκείνο όμως που ενόχλησε τα Σκόπια είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της πινακίδας αναγράφεται: «Κατασκευή αυτοκινητόδρομου Ε-75, Διάδρομος 10, Βελιγράδι- Σύνορα με ΠΓΔΜ».

Τα Σκόπια ζητούν αντί για ΠΓΔΜ να αναγραφεί το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όπως ανέφερε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών «η Πρέσβης της Σερβίας στα Σκόπια, Ντούσανκα Ντίβιακ-Τόμιτς, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ όπου της απευθύνθηκε προφορική διαμαρτυρίας με την απαίτηση να διορθωθεί η ονομασία σε Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας αντιδρώντας στην απαίτηση των Σκοπίων δήλωσε στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου ότι «η πινακίδα θα παραμείνει ως έχει».

«Τώρα τους ενοχλεί η πινακίδα αλλά ότι ψήφισαν πρόσφατα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO, εμάς δεν πρέπει να μας ενοχλεί. Είναι καιρός να πάψουμε να δουλεύουμε εναντίον των δικών μας συμφερόντων. Αλήθεια είναι ότι τους αναγνωρίσαμε με το όνομα Μακεδονία, αλλά αυτό έγινε από τον Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του ΄90» σχολίασε σε έντονο ύφος ο Ντάτσιτς, υπενθυμίζοντας ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν το Κόσοβο παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Σερβίας.

Το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Βλαντίτσιν Ηαν - Ντόνι Νεράτοβατς όπου στήθηκε η πινακίδα, χρηματοδοτείται από την σερβική κυβέρνηση και την κατασκευή του έχει αναλάβει η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Τέρνα».

Σχετικές ειδήσεις