ΚΟΣΜΟΣ

Οργή και απειλές από χιλιάδες Ιρακινούς εναντίον της Τουρκίας

Οργή και απειλές από χιλιάδες Ιρακινούς εναντίον της Τουρκίας

Οι διαδηλωτές – οργανωμένοι από παραστρατιωτικές οργανώσεις - θεωρούν πως η Άγκυρα παραβίασε την εθνική κυριαρχία της χώρας τους. Έκαψαν τουρκικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα κατά των τούρκων στρατιωτών και ποδοπάτησαν ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τόσο στην πλατεία Ταχρίρ στην κεντρική Βαγδάτη, όσο και στην πόλη Βασόρα, χιλιάδες διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Θάνατος στην Τουρκία. Θάνατος στον Ερντογάν».

Ο Χάντι αλ Αμίρι, ένας σιίτης βουλευτής ο οποίος ηγείται της ένοπλης οργάνωσης Μπαντρ μίλησε στους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ λέγοντας: «Θεωρούμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική παρουσία στην ιρακινή επικράτεια ως επίθεση από ξένες δυνάμεις εναντίον των οποίων πρέπει να αντισταθούμε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο».

Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες απειλούν να κάνουν χρήση βίας εναντίον της Τουρκίας, αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.

Στοχεύοντας με το όπλο του μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άμτζαντ Σαλίμ, ένας διοικητής της Οργάνωσης Μπαντρ στην Βασόρα φώναξε: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καθώς αναμένουμε διαταγές από τους διοικητές μας για να βάλουμε φωτιά και να κάψουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια των Τούρκων στρατιωτών».

Όπως μετέδωσε το Reuters, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου, είδαν οργισμένους διαδηλωτές να ποδοπατούν την τουρκική σημαία και να χτυπούν ένα ομοίωμα του Ερντογάν με παπούτσια ως ένδειξη ασέβειας προς το πρόσωπό του.

«Εάν η Τουρκία νομίζει ότι το Ιράκ είναι απασχολημένο με το να πολεμάει το Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και μπορεί να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αναπτύξει στρατεύματα, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σκέφτεται δύο φορές προτού κάνει τέτοια λάθη», ισχυρίστηκε ο Άμπου Μουντάταρ αλ Μουσάουι, ένας διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ασάϊμπ Αχλ αλ Χακ και κατέληξε λέγοντας: «Μπορούμε να στοχοθετήσουμε Τούρκους στρατιώτες και τις επόμενες ημέρες θα το αποδείξουμε».

Σχετικές ειδήσεις