ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Άνευ προηγουμένου παλινωδία της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης έθεσε σε κίνδυνο την Ευρωζώνη

Μέρκελ: Άνευ προηγουμένου παλινωδία της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης έθεσε σε κίνδυνο την Ευρωζώνη

«Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την κρίση της Ευρωζώνης και τα λάθη που έγιναν από τους εμπνευστές της νομισματικής ένωσης πρέπει ακόμη και τώρα να αντιμετωπιστούν», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα (14/12/2015), κατά τη διάρκεια τη ομιλίας της στο συνέδριο των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στην Καρλσρούη της Δυτικής Γερμανίας.

Στη συνέχεια η Γερμανίδα Καγκελάριος ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το φλέγον ζήτημα της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με το Reuters.

«O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε σε σημαντικό βαθμό στην επίλυση της ελληνικής κρίσης, αλλά και στην προώθηση των γερμανικών θέσεων», δήλωσε υπό τον ήχο των χειροκροτημάτων των συνέδρων.

Αναφερόμενη στην ελληνική κρίση και στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, είχαμε τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτα για την ολοκλήρωση του β’ προγράμματος και μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από μία άνευ προηγούμενου παλινωδία της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα, αυτή τη φορά υπό τον ESM. Υπήρξε μια κρίσιμη δοκιμασία για εμάς, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Στο τέλος, καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση τα κριτήρια που για μας ήταν και συνεχίζουν να είναι σημαντικά: καμία παροχή χωρίς αντιπαροχή. Ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε μαζί και αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι. Εγκάρδια ευχαριστώ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

Η καγκελάριος προσέθεσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη να βγει πιο ισχυρή από την κρίση και διευκρίνισε ότι «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες επιτυχίες, όπως ανάπτυξη στην Πορτογαλία, την Ισπανία και ιδιαίτερα στην Ιρλανδία, πρέπει να πούμε ότι δεν έχουμε ξεπεράσει πλήρως την κρίση. Τα λάθη της ίδρυσης της ΟΝΕ δεν έχουν διορθωθεί».

Παράλληλα, η Καγκελάριος υποσχέθηκε να «μειώσει αισθητά την προσφυγική εισροή, υπό το βάρος έντονων αντιδράσεων εντός του κόμματος, συμπληρώνοντας ότι «η πρόκληση είναι τεράστια», καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες αναμένεται να εισρεύσουν στη Γερμανία έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σχετικές ειδήσεις