ΚΟΣΜΟΣ

Αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητά η Μέρκελ

Αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητά η Μέρκελ

Αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετώπιση των διακινητών προσφύγων και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία, ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας παράλληλα την σημασία της Ζώνης Σένγκεν για την ίδια την Γερμανία, αλλά και την ανάγκη να εξαλειφθούν οι αδυναμίες της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

Μιλώντας στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στην Καρλσρούη, η κ. Μέρκελ επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα τα καταφέρουν, ενώ, ανταποκρινόμενη στο πιεστικό αίτημα του κόμματός της, υποσχέθηκε μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στη χώρα.

«Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη προσφυγική ροή από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περνούσε, όμως, πάντα δοκιμασίες, αν και μερικές φορές με μεγάλες δυσκολίες και συχνά μόλις την τελευταία στιγμή. Είμαι σίγουρη ότι και στο μέλλον θα τα καταφέρνουμε», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και, αναφερόμενη στη χώρα της, σημείωσε:

«Θέλουμε να μειώσουμε αισθητά τον αριθμό των προσφύγων. Η Γερμανία δεν χρειάστηκε ούτε τέσσερις μήνες για να προσεγγίσει αυτό το δύσκολο έργο. Χρειάζεται τώρα μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, σε στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης» κι έκανε λόγο για την ανάγκη να σταλεί στους πρόσφυγες που δεν έχουν προοπτική να μείνουν ένα σαφές μήνυμα, με την εφαρμογή των επαναπροωθήσεων.

Μίλησε και πάλι για «ρόλο-κλειδί» της Τουρκίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δράση των διακινητών αλλά και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται στην χώρα και αναφέρθηκε στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει για αυτόν τον σκοπό η ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την Συνθήκη Σένγκεν, η Άγγελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι καμία χώρα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από τη Σένγκεν όσο η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυτή η συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να εξαλειφθούν οι αδυναμίες του Δουβλίνου, διευκρίνισε και επανέλαβε τη θέση της για αποφασιστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σχετικές ειδήσεις