ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο Μπο Σιλάι: Σε ισόβια κάθειρξη μετατρέπεται η καταδίκη σε θάνατο

Σκάνδαλο Μπο Σιλάι: Σε ισόβια κάθειρξη μετατρέπεται η καταδίκη σε θάνατο

Η Γκου Καϊλάι είχε καταδικασθεί σε θάνατο το 2012 για τον φόνο του Βρετανού επιχειρηματία και οικογενειακού φίλου Νιλ Χέιγουντ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου του Πεκίνου η καταδίκη σε θάνατο της Γκου Καϊλάι, συζύγου του πρώην ανώτατου στελέχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπο Σιλάι που έπεσε σε δυσμένεια για διαφθορά, μετατράπηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η φυλακή στην οποία εκτίει την ποινή της ανακοίνωσε επίσης ότι η Γκου Καϊλάι «τήρησε τους κανόνες πειθαρχίας», παρακολούθησε με επιτυχία «ιδεολογικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές σπουδές» και «ολοκλήρωσε εμπρόθεσμα τη χειρωνακτική της εργασία», οπότε πληροί τους όρους για τη μετατροπή της ποινής της.

Η υπόθεση Γκου Καϊλάι προκάλεσε σκάνδαλο και την πτώση του συζύγου της και χαρισματικού αλλά αμφιλεγόμενου πολιτικού Μπο Σιλάι.

Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος και ηγέτης του Κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ, ο Μπο εθεωρείτο κάποτε πολιτικός αντίπαλος του σημερινού προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Τον Σεπτέμβριο του 2013 καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση χρημάτων, διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, αφού έπεσε σε δυσμένεια.