ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Ετοιμάζει παράταση κυρώσεων για τη Ρωσία

Ε.Ε.: Ετοιμάζει παράταση κυρώσεων για τη Ρωσία

Στην παράταση κατά ένα εξάμηνο των οικονομικών της κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση για την παράταση αναμένεται να παρθεί μεθαύριο Παρασκευή (18/12), αφού -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- συζητήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι το θέμα με τους ομολόγους του, στη σύνοδο που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ματέο Ρέντσι έθεσε το θέμα των κυρώσεων, οι οποίες είχαν επιβληθεί πέρσι στη Μόσχα, για τον πόλεμο με την Ουκρανία, όταν η Ιταλία αποφάσισε αναπάντεχα να καθυστερήσει την έγκριση της παράτασης από τους αντιπροσώπους της στην ΕΕ, μετά από συμφωνία ηγετών τον Νοέμβριο.

«Θα ρωτήσουμε τους συμμάχους μας πώς πάνε (οι κυρώσεις)... για να μην προχωρήσουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ιταλική RAI χθες, προσθέτοντας ότι θα εγείρει το θέμα στη σύνοδο. «Δεν είμαστε εκεί για να βλέπουμε τα πάντα να περνάνε», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει στη διήμερη σύνοδο των Βρυξελλών, δήλωσε στην επιστολή πρόσκλησής του ότι είχε ζητήσει από αντιπρόσωπους στην ΕΕ να εγκρίνουν τυπικά την απόφαση παράτασης την Παρασκευή.

Η Ιταλία, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με την παράταση, αλλά δεν μπορεί να συμφωνήσει στην αυτόματη παράτασή τους χωρίς συζήτηση.

Στις Βρυξέλλες, διπλωμάτες έλεγαν ότι η συνάντηση των πρέσβεων από χώρες της ΕΕ έχει οριστεί για τις 4:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή, και η παράταση μπορεί να εγκριθεί τότε, μόλις τελειώσει η σύνοδος.

Δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα μιλήσει ο Ρέντσι κατά τη σύνοδο, αλλά θα μπορούσε να το κάνει και αύριο βράδι, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από το τέλος του Ιουλίου το 2014, στοχεύοντας τους κλάδους της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας. Οι κυρώσεις λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου, ένα μήνα μετά την προθεσμία για να εκπληρωθούν οι όροι της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουκρανία και τη Ρωσία τον Φεβρουάριο φέτος.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων