Σε κίνδυνο η Βίλα του Αδριανού

Από τον κίνδυνο κατάρρευσης απειλείται η περίφημη κατοικία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού που βρίσκεται στα περίχωρα της Ρώμης...

Από τον κίνδυνο κατάρρευσης απειλείται η περίφημη κατοικία του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού που βρίσκεται στα περίχωρα της Ρώμης, καθώς δεν επαρκεί η κρατική χρηματοδότηση για τη συντήρησή της.

Για το λόγο αυτό, έχει ήδη απαγορευτεί η πρόσβαση των επισκεπτών στο μνημείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera, τα χρήματα που χορηγήθηκαν για τη συντήρηση του μνημείου ήταν μόλις 370.000 ευρώ, αντί για 2,5 εκατομμύρια που θεωρούν οι συντηρητές ότι απαιτούνταν.

Την τελευταία τριετία, αντί για τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητήθηκαν για να συντηρηθεί ο χώρος, δόθηκε μόνο 1,5 εκατομμύριο. Έτσι, σταδιακά αυξάνονται οι ζώνες που κλείνουν για το κοινό: τοποθετούνται μεταλλικές μπαριέρες και πινακίδες που προειδοποιούν τους επισκέπτες για τον «κίνδυνο κατάρρευσης».

Η Βίλα του Αδριανού βρίσκεται στο Τίβολι, έξω από τη Ρώμη, και πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων που εκτείνεται σε 800 στρέμματα, δηλαδή έχει έκταση μεγαλύτερη και από αυτήν της Πομπηίας.

Η αυτοκρατορική κατοικία έχει ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999, όμως οι επισκέπτες μειώνονται συνεχώς χρόνο με το χρόνο. Το 2000 ήταν 187.202 και πέρσι έπεσαν στους 108.811 «Η πρόσβαση στο χώρο είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντική (για τους επισκέπτες) και δεν υπάρχει πληροφόρηση για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία του», δήλωσε στην εφημερίδα η Φεντερίκα Τσιαπέτα.