ΚΟΣΜΟΣ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» το Πεκίνο - «Κόκκινος συναγερμός» για δεύτερη φορά

Η ατμοσφαιρική ρύπανση «πνίγει» το Πεκίνο - «Κόκκινος συναγερμός» για δεύτερη φορά

Χειρότερη απότην προηγούμενη φορά, στις αρχές του Δεκεμβρίου, αναμένεται να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρωτεύουσα της Κίνας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Περίπου δέκα ημέρες μετά τον «κόκκινο συναγερμό» που είχε σημάνει στο Πεκίνο εξαιτίας της υψηλής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κινεζική πόλη επιστρέφει στην ίδια κατάσταση.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας, η πυκνή ομίχλη που θα σκεπάσει το Πεκίνο από αύριο Σάββατο (19/12) έως και την Τρίτη, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ο «κόκκινος συναγερμός» (η υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού, η οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο Πεκίνο) είναι απαραίτητος.

Αυτό «μεταφράζεται» σε επιβολή δακτυλίου ενώ θα επιβληθούν περιορισμοί και στη λειτουργία εργοστασίων και στις οικονομικές εργασίες.

Τα αυξημένα επίπεδα ρύπανσης αποδίδονται στους ρύπους που εκπέμπουν οχήματα με κινητήρα, αλλά ταυτόχρονα ενισχύονται από την κατανάλωση κάρβουνου εξαιτίας του χειμώνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη φορά που σήμανε «κόκκινος συναγερμός» στο Πεκίνο, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων έφτασε λίγο κάτω από τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένα μέσο ανώτατο όριο μόλις 25 μικρογραμμαρίων για 24 ώρες.

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια έχουν διάμετρο 2,5 micron και εισχωρούν στους πνεύμονες προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους ετησίως στη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις