ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση κυρώσεων για άλλους 6 μήνες προς την Ρωσία

Παράταση κυρώσεων για άλλους 6 μήνες προς την Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε σήμερα για διάστημα έξι μηνών, όπως ήταν αναμενόμενο, τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία για το ρόλο της που σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Βρυξέλλες.

"Στις 21 Δεκεμβρίου 2015 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ) παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μέχρι την 31η Ιουλίου 2016", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση αυτή.

Οι κυρώσεις αυτές είχαν υιοθετηθεί στις 31 Ιουλίου 2014 για έναν χρόνο, με αφορμή την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία. Όμως στις 31 Ιουλίου 2015 παρατάθηκαν για έξι μήνες, μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2016.

"Δεδομένου ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, η διάρκεια των κυρώσεων παρατάθηκε ενόσω το Συμβούλιο θα συνεχίζει την αξιολόγηση της προόδου για την εφαρμογή τους", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες είπαν ότι αυτή ενδεχομένως να είναι η τελευταία παράταση των κυρώσεων σε βάρος του ενεργειακού, χρηματοπιστωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στη νέα παράταση, υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή θα ενθαρρύνει το Κίεβο να παραβιάσει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σχετικές ειδήσεις