ΚΟΣΜΟΣ

Σ. Αραβία: Τέσσερα χρόνια φυλακή σε συγγραφέα που ζήτησε μεταρρυθμίσεις

Σ. Αραβία: Τέσσερα χρόνια φυλακή σε συγγραφέα που ζήτησε μεταρρυθμίσεις

Σαουδάραβας συγγραφέας καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών, επειδή είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη χώρα του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ο συνήγορός του

Το δικαστήριο απαγόρευσε επίσης στον Ζουχάιρ Κούτμπι να γράφει για τα επόμενα 15 χρόνια, διευκρίνισε ο δικηγόρος Ιμπραχίμ Αλ Μιντάιμικ. Του επιβλήθηκε εξάλλου πρόστιμο ύψους 100.000 ρεάλ (περίπου 27.000 ευρώ) και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για μια πενταετία. Ο συγγραφέας θα εκτίσει μόνο τα δύο από τα τέσσερα χρόνια της ποινής του.

Ο γιος του κ. Κούτμπι, Τζαμίλ, επιβεβαίωσε την καταδίκη του πατέρα του. Την Κυριακή είχε αναφέρει ότι ο συγγραφέας επρόκειτο να δικαστεί από δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις τρομοκρατίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια ήταν η κατηγορία σε βάρος του 62χρονου κ. Κούτμπι. Τον Αύγουστο, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του συγγραφέα, ο οποίος είχε συλληφθεί τον προηγούμενο μήνα, αφού είχε ζητήσει να εφαρμοστούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία.

Σε τηλεοπτική συζήτηση είχε ζητήσει μεταξύ άλλων να μετατραπεί το πολίτευμα σε συνταγματική μοναρχία και «να καταπολεμηθεί η θρησκευτική και πολιτική καταστολή».

Σχετικές ειδήσεις