ΚΟΣΜΟΣ

Οι πιο κατεστραμμένες πόλεις στον κόσμο από τον πόλεμο (pics)

Οι πιο κατεστραμμένες πόλεις στον κόσμο από τον πόλεμο (pics)

Η ιστορία των πόλεων έχει συνήθως πλήθος καταστροφών από πολεμικές συγκρούσεις και επαναστάσεις

Η ερήμωση της αρχαίας πόλης της Παλμύρας από το Ισλαμικό Κράτος φέτος ήταν από τα πιο συγκλονιστικά σημεία καταστροφής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Καταστράφηκε ο Ναός του Μπελ, που είχε ιστορία 2000 χρόνων.

palmira

Επίσης το Χαλέπι στη Συρία το άλλοτε ονομαζόμενο «η Βιέννη της Μέσης Ανατολής» καταστράφηκε ολοσχερώς. Στον 20ο αιώνα εφευρέθηκαν μέθοδοι μεγάλης και ευρείας καταστροφής πόλεων.

Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στο Λονδίνο σκοτώθηκαν 17.500 άνθρωποι από τους βομβαρδισμούς, ενώ στο Αμβούργο σκοτώθηκαν 42.600 από τους βομβαρδισμούς του 1943.

Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι είναι δύο πόλεις που υπέστησαν από τις μεγαλύτερες μαζικές καταστροφές στις οποίες όμως μέσα σε μία εβδομάδα κατάφεραν να επαναφέρουν σε λειτουργία το νερό και το ηλεκτρικό.

Το Λονδίνο έχει τη φήμη της πιο καταστραμμένης πόλης από αεροπορικούς βομβαρδισμούς αφού είχε 57 ημέρες συνεχόμενους βομβαρδισμούς καθώς έχασε περίπου ένα εκατομμύριο σπίτια και σχεδόν όλα τα λιμάνια του.

koventri

Φυσικά υπήρχαν και άλλες πόλεις στην Αγγλία που είχαν περισσότερες καταστροφές, όπως το Κόβεντρι, που καταστράφηκε σε μία νύχτα όλο το κέντρο της πόλης και μέχρι το τέλος του πολέμου γκρεμίστηκε το 95% των κτιρίων από βομβαρδισμούς.

Στο Τόκιο καταστράφηκαν 286.358 κτίρια, περίπου το 26% των κτιρίων της πόλης.

tokio

Συγκριτικά, το Βερολίνο χτυπήθηκε από 67.607 τόνους εκρηκτικής ύλης σε διάστημα πέντε ετών από την πρώτη βομβιστική επίθεση. Αυτό, σε συνδυασμό με τις έντονες οδομαχίες στα τελευταία στάδια του πολέμου, κατέστρεψαν το 80 % του κέντρου της πόλης.

Η πόλη διατήρησε τα σημάδια από πολλές εκρήξεις του πολέμου γιατί τα χρήματα ήταν λιγοστά, και η ενοχή οδήγησε πολλούς Γερμανούς να αισθάνονται ότι ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάνε το ρόλο του Βερολίνου στον πόλεμο.

dresdi 1952

Η ζημιά που έγινε στη Βαρσοβία κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν μοναδική στο ότι μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Αυγούστου του 1944, ο Αδόλφος Χίτλερ προσωπικά διέταξε ότι ολόκληρη η πόλη θα ισοπεδωθεί .

Στη Γεωργία το 713 μ.Χ. , η πρωτεύουσα Αρμάζι ήταν τόσο κατεστραμμένη από τις Αραβικές δυνάμεις του Μαρουάν Μωάμεθ που εγκαταλείφθηκε και δεν κατοικήθηκε ξανά.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο πόλεμος μεταξύ όλων των άλλων με τις περισσότερες καταστροφές πόλεων.

Σχετικές ειδήσεις