ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο φαγητό πετάει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πόσο φαγητό πετάει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το πιο σπάταλο από τα 27 μέλη της ΕΕ, με κατά μέσο όρο 14,3 εκατ. τόνους το χρόνο σπατάλη σε φαγητό

Η Γαλλία πέρασε έναν νόμο την προηγούμενη εβδομάδα που εξανάγκαζε τα γαλλικά σουπερμάρκετ να δωρίζουν φαγητό που πλησιάζει την ημερομηνία λήξης, σε μια προσπάθεια να μειώσει την κατά 7εκατ. τόνων φαγητού εκτίμηση που σπαταλείται στη χώρα κάθε χρόνο.

Πόσο φαγητό σπαταλείται στην ΕΕ;

trofimaΣυνολικά, η ΕΕ πετάει 89,2 εκατ. τόνους φαγητό κάθε χρόνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το πιο σπάταλο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, με κατά μέσο όρο 14,3 εκατ. τόνους το χρόνο σπατάλη σε φαγητό, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα νούμερα της Eurostat. Η Γερμανία (10.3 εκατ. τόνους), οι Κάτω Χώρες (9.4 εκατ. τόνους), η Γαλλία (9 εκατ.) και η Πολωνία(8.9 εκατ.) απαρτίζουν τις 5 πιο σπάταλες χώρες. Η Μάλτα είναι η λιγότερο σπάταλη με το σχετικά μικρό ποσό των 25.000 τόνων το χρόνο.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την Βουλή των Λόρδων, πέρυσι, εκτίμησε ότι η σπατάλη φαγητού στην ΕΕ είναι 89 εκατ. τόνοι. Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το ποσό αναμένεται να αυξηθεί στους 126 εκατ. τόνους έως το 2020 αν δεν ληφθεί κάποια προληπτική ενέργεια, αυξάνοντας την πιθανότητα συγκεκριμένου κόστους στο περιβάλλον και την οικονομία.

Χάρτης της σπατάλης ανά χώρα

trofimaeeΣυγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ευρώπη είναι η δεύτερη κάτω από την Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία σχετικά με την ανά κεφαλή σπατάλη φαγητού, σύμφωνα με μια αναφορά του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Το σπαταλημένο φαγητό της Ευρώπης φτάνει τους 280 κιλά ανά άτομο ετησίως, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ωκεανία είναι πρώτες στην λίστα με 295 κιλά ανά άτομο.

Ο διευθυντής του βρετανικού Συνεταιρισμού της Λιανικής για το φαγητό και την αειφόρο ανάπτυξη, Άντιου Όπιε, είπε: «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε συγκεντρώνουμε την προσοχή και τις προσπάθειες εκεί όπου μπορούν να γίνουν οι μεγαλύτερες μειώσεις σε σπατάλη φαγητού και αυτό είναι στην αλυσίδα προμηθειών στο σπίτι».
Γράφημα της συνολικής σπατάλης και αυτής που θα μπορούσε να αποφευχθεί

Παρά τα μεγάλα επίπεδα σπατάλης φαγητού της ΕΕ, ένα μεγάλο ποσοστό αυτού μπορεί να αποφευχθεί, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η έρευνά τους, που κάλυπτε το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία, υποστηρίζει ότι σχεδόν 3/4 του φαγητού που σπαταλείται σε αυτές τις χώρες μπορούμε να το αποφύγουμε.

Σπατάλη δημητριακών, ζωικών λιπών και κρέμας είναι δυνατόν να αποφευχθεί εντελώς, εφόσον αυτά τρώγονται, ενώ παράλληλα η σπατάλη φρούτων(49,41%), κρέατος (53,10%) και ψαριού (51,03%) είναι σχετικά χαμηλότερη, αλλά παρόλα αυτά σημαντική.

Έρευνα του 2013 από το Ίδρυμα Μηχανολόγων Μηχανικών υποστήριξε ότι περίπου 2δισ. τόνοι φαγητού που παράγεται στον κόσμο κάθε χρόνο πάει για πέταμα.