ΚΟΣΜΟΣ

Στέρηση της διπλής ιθαγένειας σε Γάλλους τρομοκράτες

Στέρηση της διπλής ιθαγένειας σε Γάλλους τρομοκράτες

Η γαλλική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα αφαίρεσης της υπηκοότητας όσων έχουν γεννηθεί στη Γαλλία εφόσον καταδικαστούν για «εγκλήματα κατά της ζωής του έθνους»

Η γαλλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου σχέδιο μεταρρύθμισης του Συντάγματος για την εγγραφή σε αυτό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την επομένη των επιθέσεων στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Το σχέδιο αυτό θα κατατεθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο. Προκειμένου να υιοθετηθεί, πρέπει να λάβει μια πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών και γερουσιαστών.

Στέρηση ιθαγένειας για Γάλλους με διπλή υπηκοότητα

Επιπλέον η γαλλική κυβέρνηση θα προχωρήσει με το αμφιλεγόμενο σχέδιό της στέρησης της γαλλικής ιθαγένειας από τους πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα για «εγκλήματα κατά της ζωής του Έθνους», περιλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων, επισήμανε ο Μανουέλ Βαλς, αψηφώντας ακόμα και τις ανησυχίες της υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του.

Η Γαλλία αριθμεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με διπλή υπηκοότητα.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο σήμερα, ο Βαλς υπερασπίστηκε το μέτρο και υπογράμμισε ότι θα περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία και θα εφαρμόζεται αφού εκτίσουν την ποινή τους.