Ιράκ: Σφοδρές μάχες με την υποστήριξη της συμμαχίας για την ανακατάληψη του Ραμάντι από το ISIS

Newsroom Newsroom

Ιράκ: Σφοδρές μάχες με την υποστήριξη της συμμαχίας για την ανακατάληψη του Ραμάντι από το ISIS

Πολεμικά αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας πραγματοποίησαν σφοδρές επιδρομές ενάντια σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι, σε μια επιχείρηση υποστήριξης των στρατευμάτων της ιρακινής κυβέρνησης για την ανακατάληψη της πόλης και την απώθηση των τζιχαντιστών από κατοικημένες περιοχές στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τα αεροσκάφη της συμμαχίας (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) διεξήγαγαν 27 αεροπορικές επιθέσεις εναντίων θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή –τελευταίο προπύργιο τους στο κέντρο του Ιράκ– στις όχθες του Ευφράτη, 100χλμ. περίπου ανατολικά της Βαγδάτης.

Η πολυαναμενόμενη επιχείρηση εκτοπισμού των τζιχαντιστών από το Ραμάντι, το οποίο κατέλαβε η οργάνωση το Μάιο, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης. Στρατιωτικοί διοικητές ανέφεραν χθες Τετάρτη πως η μάχη θα κρατήσει αρκετές μέρες.

Σε περίπτωση επιτυχούς κατάληψης της πόλης από τις ιρακινές δυνάμεις, το Ραμάντι θα γίνει η δεύτερη μεγάλη πόλη μετά το Τικρίτ που θα επανακαταλάβει από το ΙΚ η ιρακινή κυβέρνηση.
Κατά τις σημερινές επιχειρήσεις, δεν σημειώθηκε προέλαση, καθώς από το πρωί τα στρατεύματα επικεντρώθηκαν στην εξουδετέρωση εκρηκτικών υλών, όπως τόνισε ένας τοπικός διοικητής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο ταξίαρχος Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ενημέρωσης πολέμου, δήλωσε σήμερα πως η απόσταση για τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις, το κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, είναι 1,7χλμ και η παρουσία αμάχου πληθυσμού επιβραδύνει την προέλαση.

Η προέλαση προχωρά αργά, καθώς επίσης η κυβέρνηση επιθυμεί να βασιστεί εξ ολοκλήρου στα δικά της στρατεύματα και να μην χρησιμοποιήσει σιίτες μαχητές ώστε να αποφύγει παραβιάσεις δικαιωμάτων, αντίστοιχων εκείνων που εμφανίστηκαν έπειτα από την ανακατάληψη του Τικρίτ από μαχητές τον Απρίλιο.

Ο εκπρόσωπος των κοινών επιχειρήσεων Γιαχία Ρασόλ δήλωσε χθες Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η διοίκηση της πόλης θα μεταφερθεί στην αστυνομία της Ανμπάρ και σε τοπικές φυλές, έπειτα από την πλήρη εκκαθάριση και οχύρωση της περιοχής.

Ο τελικός στόχος για την κυβέρνηση είναι να απωθήσει τις δυνάμεις του ΙΚ από την Μοσούλη, την μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ στα βόρεια και την Φαλούτζα, που βρίσκεται μεταξύ Ραμάντι και Βαγδάτης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved