ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη και σάλος στο Ισραήλ: Εβραίοι γιορτάζουν το θάνατο βρέφους που κάηκε ζωντανό (video)

Φρίκη και σάλος στο Ισραήλ: Εβραίοι γιορτάζουν το θάνατο βρέφους που κάηκε ζωντανό (video)

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν την Πέμπτη (24/12) τρεις Παλαιστίνιους σε ξεχωριστά επεισόδια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η έξαρση της βίας στους δρόμους, που σημειώνεται εδώ και 12 εβδομάδες, δεν παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης - Σάλος με βίντεο όπου Εβραίοι έποικοι περιγελούν θύματα εμπρησμού.

Ένας από τους λόγους για την αιματοχυσία ήταν η εμπρηστική επίθεση που φέρεται να πραγματοποίησαν, στις 31 Ιουλίου, φανατικοί Εβραίοι και η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός μικρού Παλαιστινίου ηλικίας 18 μηνών και των γονιών του, καθώς και η αποτυχία του Ισραήλ να καταδικάσει τους υπευθύνους.

Πλάνα βίντεο που δείχνουν Εβραίους να περιγελούν τα θύματα του εμπρησμού προκάλεσαν σήμερα κατακραυγή στο Ισραήλ και δημόσια συζήτηση για το κατά πόσον η διαρροή αυτή είχε σκοπό να επηρεάσει την κοινή γνώμη, ώστε να ταχθεί υπέρ της σκληρής ανάκρισης πολλών υπόπτων που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση αυτή.

Το βιντεοκλίπ, που μεταδόθηκε από το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι «10» αργά χθες, δείχνει έναν γάμο στον οποίο ένας από τους εορτάζοντες μαχαιρώνει ενώ χορεύει μια φωτογραφία του 18 μηνών Άλι Νταουάμπσεχ, ενώ άλλοι κραδαίνουν τουφέκια, μαχαίρια και κάτι που μοιάζει με βόμβα μολότοφ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα κατά πόσον οι ενέργειες αυτές στο γάμο, που σύμφωνα με το κανάλι 10, έγινε στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα, συνιστούν πρόκληση στη βία.

«Οι σοκαριστικές εικόνες που μεταδόθηκαν δείχνουν το αληθινό πρόσωπο μιας ομάδας που αποτελεί κίνδυνο για την ισραηλινή κοινωνία και την ασφάλεια του Ισραήλ», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι εικόνες αυτές δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια ισχυρή ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας για την ασφάλεια όλων μας», ανέφερε.

Με το Ισραήλ να αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επίκειται η απαγγελία κατηγοριών για τον εμπρησμό στο χωριό Ντούμα της Δυτικής Όχθης, κάποιοι από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων έχουν κατηγορήσει την υπηρεσία ασφαλείας –τη Σιν Μπετ– ότι προσπαθεί να αποσπάσει ψευδείς ομολογίες με βασανιστήρια.

Σε μια σπάνια ανακοίνωση η Σιν Μπετ αρνήθηκε σήμερα ότι βασάνισε οιονδήποτε από τους υπόπτους, σημειώνοντας ότι «τα ψέματα διαδόθηκαν σε μια προσπάθεια να υπονομευθεί η έρευνα».

Στα πιο πρόσφατα επεισόδια ενός κύματος καθημερινών, σχεδόν, επιθέσεων από Παλαιστινίους, ένας Παλαιστίνιος ο οποίος κρατούσε μαχαίρι τραυμάτισε δύο φρουρούς κοντά σε εβραϊκό οικισμό στη Δυτική Όχθη, πριν πέσει νεκρός από πυροβολισμούς. Σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης, άλλος ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε όταν προσπάθησε να χτυπήσει με κατσαβίδι ένα στρατιώτη, ενώ ένας τρίτος έχασε επίσης τη ζωή του αφού τραυμάτισε ένα στρατιώτη σε επίθεση με αυτοκίνητο.

Σημειώνεται ότι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτώσει 20 Ισραηλινούς και πολίτες των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο. Από την άλλη, ισραηλινές δυνάμεις ή οπλισμένοι πολίτες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 123 Παλαιστινίους, 75 από τους οποίους οι αρχές περιέγραψαν ως δράστες, ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σχετικές ειδήσεις