ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις αντάρτες του PKK νεκροί σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας

Τρεις αντάρτες του PKK νεκροί σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας

Τρεις Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, με τους πυροβολισμούς και τους βομβαρδισμούς να ακούγονταν γύρω από την περιοχή που ήταν το κέντρο της επιχείρησης του στρατού ενάντια στους αντάρτες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων που επιχείρησαν να κάνουν πορεία προς το κέντρο της πόλης, κουβαλώντας τα φέρετρα δύο μαχητών του PKK που σκοτώθηκαν σε μια άλλη σύγκρουση μέσα στην εβδομάδα.

Οι τρεις Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ειδικές δυνάμεις του στρατού στην περιοχή Γιενισεχίρ του Ντιγιάρμπακιρ, έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσαν τα μέλη του PKK ενάντια σε δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τουλάχιστον 31 άμαχοι πολίτες σκοτώθηκαν στις μάχες, ενώ κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως 168 μαχητές του PKK σκοτώθηκαν μέσα σε οχτώ μέρες σε έξι πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού.

Στην πόλη Τσιζρέ, στα σύνορα με το Ιράκ, πολίτες καθόντουσαν σήμερα κάτω από τον παγωμένο χειμωνιάτικο ήλιο, ενώ τουρκικά άρματα μάχης βομβάρδιζαν στόχους του PKK μέσα στην πόλη. Οι κάτοικοι, που τους έχει απαγορευτεί να βγαίνουν από τα σπίτια τους για τις τελευταίες 10 μέρες στην πόλη, βγήκαν έξω για να κάνουν αγορές από πλανόδιους πωλητές.
Στην πόλη Νταργκετσίκ, στην επαρχία Μαρντίν, στα σύνορα με τη Συρία, αντάρτες του PKK εξαπέλυσαν επίθεση αργά χθες το βράδυ σε ένα σπίτι, όπου κατοικούσαν άμαχοι πολίτες, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δύο, μετέδωσε η εφημερίδα Hurriyet. Το σπίτι ανήκε σε συγγενείς μελών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, σύμφωνα με την εφημερίδα.

7.595 ανήλικοι κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές το 2014

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας (TUIK), ο αριθμός των ανηλίκων κρατουμένων σε φυλακές της Τουρκίας αυξήθηκε κατά πέντε φορές, από το 2009 έως το 2014, αγγίζοντας τους 7.595 μέσα στο 2014. Μόνο το 2014 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 23,8% σε σχέση με το 2013.

Συγκεκριμένα, το 13,5% των ανηλίκων κρατουμένων (1,028) είναι από 12 έως 14 ετών, ενώ το 86,5% (6,567) είναι μεταξύ 15 και 17 ετών.

Οι ανήλικοι κάτω των 18 ετών συνιστούν το 29,4% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας (22,8 εκατομμύρια), με βάση την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2014, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία. Στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, που κατοικούνται κυρίως από κουρδικό πληθυσμό, το ποσοστό ανέρχεται στο 50%, ήτοι ο ένας στους δύο κατοίκους είναι κάτω των 18 ετών.

Παράλληλα με όσους καταδικαστεί σε φυλάκιση, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ανήλικοι που κρατούνται υπό εποπτεία ή σε σωφρονιστικά ιδρύματα, όπως ανέφερε ένας δικηγόρος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, στον ενημερωτικό ιστότοπο Al-Monitor.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του αντιτρομοκρατικού νόμου της Τουρκίας, όσοι πραγματοποιούν επιθέσεις, βοηθώντας τρομοκρατικές οργανώσεις, αντιμετωπίζουν το ίδιο κατηγορητήριο, ακόμη και αν δεν είναι μέλη τέτοιων οργανώσεων. Η νομοθεσία δεν διαχωρίζει ενηλίκους από ανηλίκους αναφορικά με αυτές τις επιθέσεις.

Όπως τόνισε ο ίδιος δικηγόρος στο Al-Monitor οι Κούρδοι ανήλικοι, ηλικίας 12 έως 17 ετών, αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των υπόπτων που τελούν υπό προσωρινή κράτηση, ή έχουν συλληφθεί εν αναμονή της δίκης του για τρομοκρατικές επιθέσεις, από την έναρξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών του PKK και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας τον περασμένο Ιούλιο.

Οι περισσότεροι από τους ανηλίκους είναι μεταξύ 15-17 ετών. Είναι η ίδια ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των Κούρδων που συνελήφθησαν και οδηγούνται σε δίκη για "τρομοκρατικές επιθέσεις", κατά την πρόσφατη επιχείρηση που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε έξι αστικά κέντρα στην νοτιοανατολική Τουρκία, από τις 17 Δεκεμβρίου.

Όπως μάλιστα δήλωσε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ένα από τα ηγετικά στελέχη του PKK, όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων ανταρτών του έχουν πλέον κοπεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την τουρκική κυβέρνηση έχουν κοπεί»

Όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχουν πλέον κοπεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τερματιστεί ο ένοπλος αγώνας, διαμηνύει ένα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με το τουρκικό κράτος είναι κλειστοί. Δεν έχουμε πλέον καμία επικοινωνία» και «έχουμε επιστρέψει σε εμπόλεμη κατάσταση» είπε ο Τζεμίλ Μπαγίκ μιλώντας από το προπύργιό τους στα όρη Καντίλ, στο βόρειο Ιρακινό Κουρδιστάν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

«Το τουρκικό κράτος δεν ακολουθεί πλέον τη λογική της διαπραγμάτευσης ή της λύσης αλλά της εξόντωσης του κουρδικού κινήματος», συνέχισε ο Μπαγίκ εκτιμώντας ότι το PKK διεξάγει έναν «αγώνα ύπαρξης».

Τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση εναντίον του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην επιχείρηση αυτή.

«Σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε προσεχώς τη δημιουργία ενός επαναστατικού μετώπου αντίστασης σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις του εσωτερικού της Τουρκίας αλλά και από το εξωτερικό, που θα αγωνιστούν μαζί μας ενάντια στο καθεστώς» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε ο Μπαγίκ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλουμε τέλος στον ένοπλο αγώνα, υπό την παρούσα κατάσταση. Αντιθέτως, τους επόμενους μήνες ο εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία θα ενταθεί», προειδοποίησε.

Σχετικές ειδήσεις