ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία

Το Ιράν εκτιμά πως η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη, έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών του Ριάντ, δεν θα καταφέρει να κάνει να ξεχαστεί το «μεγάλο λάθος» της εκτέλεσης ενός σιίτη ιερωμένου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Αποφασίζοντας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της, η Σαουδική Αραβία δε μπορεί να κάνει να ξεχαστεί το μεγάλο λάθος της εκτέλεσης του Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ», δήλωσε ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το Irna.

Πρόσθεσε πως «οι σαουδάραβες διπλωμάτες στην Τεχεράνη και στη Μασάντ (βορειοανατολικό Ιράν) δεν υπέστησαν καμία ζημιά» όταν οργισμένα πλήθη επιτέθηκαν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται στις δύο πόλεις αντίστοιχα.

Αντιδρώντας σε αυτές τις βιαιότητες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Ιράν. Έδωσε διορία «48 ωρών στα μέλη της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανακοίνωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ Αλ-Τζουμπέιρ.

Για τον ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται το Irna, «στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία διέπραξε επίσης ένα στρατηγικό λάθος υιοθετώντας βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις που προκάλεσαν την αβεβαιότητα και την επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή».

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ριάντ ότι υποστηρίζει εξτρεμιστικές οργανώσεις σε όλη την περιοχή, ιδίως στη Συρία.

Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι «έπληξε τα συμφέροντα του ίδιου του λαού της και των μουσουλμανικών λαών της περιοχής με τη συνωμοσία για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου». Το Ιράν υποστηρίζει πως το Ριάντ έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη μείωση των τιμών του πετρελαίου, διατηρώντας την παραγωγή του σε πολύ υψηλό επίπεδο.

«Σήμερα, το νέο στρατηγικό λάθος της Σαουδικής Αραβίας είναι η εκτέλεση του μάρτυρα αγιατολάχ, του σεΐχη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, που ήταν ένας σπουδαίος θρησκευτικός αξιωματούχος ο οποίος ανήκε στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου και όχι μόνο σε μία χώρα», πρόσθεσε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Η Σαουδική Αραβία επιζητεί να επιδεινώσει «τις εντάσεις και τις συγκρούσεις» στην περιοχή, δήλωσε επίσης σήμερα ο Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Σαουδική Αραβία βλέπει όχι μόνον τα συμφέροντά της, αλλά και την ίδια την ύπαρξή της στη συνέχιση των εντάσεων και των συγκρούσεων και προσπαθεί να ρυθμίσει τα εσωτερικά της προβλήματα εξάγοντάς τα στο εξωτερικό», σημείωσε ο Ανσαρί.

«Το Ιράν δρα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και σέβεται τις δεσμεύσεις του για την προστασία των διπλωματικών αποστολών, την εγγύηση της ασφάλειάς τους, όπως και αυτής των διπλωματών τους», υπογράμμισε ο Ανσαρί.

«Πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα και οι χώρες της περιοχής δεν θα επιτρέψουν στη Σαουδική Αραβία να συνεχίσει την πολιτική της των εντάσεων και των συγκρούσεων, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις