ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από νέες εκλογές για τον Ραχόι

Ισπανία: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από νέες εκλογές για τον Ραχόι

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση από τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Καταλονία

Στην Καταλονία δεν έχει καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο, λόγω των διαφωνιών μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και κέρδισε τις εκλογές.

Αν ένας νέος υποψήφιος δεν επιλεγεί πριν από τις 9 Ιανουαρίου, θα προκηρυχθούν αυτομάτως νέες περιφερειακές εκλογές.

«Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες πέντε ημέρες, αλλά πιστεύω ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Αρτούρ Μας να εγκαταλείψει την πολιτική του για ανεξαρτησία και, καθώς αυτό δεν φαίνεται πιθανό, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τις εκλογές», σημείωσε ο Ραχόι σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Cope.

Ωστόσο όσον αφορά τον σχηματισμό της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, ο Ραχόι επέμεινε σήμερα στην ανάγκη σύναψης μιας συμμαχίας με τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλιστές και τους κεντρώους Ciudadanos (Πολίτες), τονίζοντας ότι θα συνεχίσει προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά την πρώτη άρνηση που δέχθηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή», απάντησε ο Ραχόι σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο του Cope για το αν θα συμμαχήσει με τον Πέδρο Σάντσεθ, τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος τον είχε αντιμετωπίσει ως «ψεύτη» κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαβεβαιώνει ότι δεν θα υποστηρίξει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και αφήνει να πλανάται η υπόθεση για τον σχηματισμό μιας μεγάλης συμμαχίας της αριστεράς, με τη συμμετοχή του Podemos, κάτι το οποίο είναι ωστόσο προς το παρόν αδύνατο, καθώς το κόμμα αυτό τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ενώ οι Σοσιαλιστές αντιτίθενται σφόδρα σε κάτι τέτοιο.

Ο Αρτούρ Μας προβλέπει τη διεξαγωγή νέων εκλογών στην Καταλονία

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, δήλωσε σήμερα (05/01) πως είναι έτοιμος να προκηρύξει νέες εκλογές στην Καταλονία, ελλείψει συμφωνίας στους κόλπους των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας για την επανεκλογή του στην ηγεσία της περιοχής, δηλώνοντας ότι δεν θα κάνει άλλες υποχωρήσεις προκειμένου να γίνει πρόεδρος.

«Δεν είναι το σενάριο που προτιμώ αλλά είμαι έτοιμος να υπογράψω την προκήρυξη νέων εκλογών», δήλωσε ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος της Καταλονίας, μιας περιοχής 7,4 εκατομμυρίων κατοίκων στη βορειοανατολική Ισπανία.

Ο Μας δήλωσε σαφώς πως ο συνασπισμός του οποίου ηγείται, Junts pel si-που κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές εξασφαλίζοντας 62 έδρες σε σύνολο 135- δεν θα κάνει πλέον άλλες παραχωρήσεις στο CUP (10 έδρες).

«Μέχρι την Κυριακή, μένει χρόνος για να υπάρξει κυβέρνηση αλλά θέλω να πω ξεκάθαρα το εξής: Το Junts pel si έκανε ήδη τόσες προτάσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος.

Το Junts pel si έχει ανάγκη τις ψήφους τουλάχιστον δύο βουλευτών του CUP και την αποχή οκτώ άλλων ώστε να διαθέτει επαρκή πλειοψηφία που θα επιτρέψει στον Μας να γίνει πρόεδρος. Όμως ο συνασπισμός αρνείται να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο που θα ήταν πιο αποδεκτός από τους ακτιβιστές του CUP.

Σχετικές ειδήσεις