ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Κι-μουν προς Β. Κορέα: «Σταματήστε κάθε πυρηνική δραστηριότητα»

Μπαν Κι-μουν προς Β. Κορέα: «Σταματήστε κάθε πυρηνική δραστηριότητα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει «να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση»

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν «καταδίκασε απερίφραστα» την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας «πολύ ανησυχητική», εκτιμώντας πως είναι «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης».

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για «μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες».

«Απαιτώ από τη δημοκρατία της Βορείου Κορέας να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω πυρηνική δραστηριότητα και να ακολουθήσει τις υποχρεώσεις για αποπυρηνικοποίηση», πρόσθεσε, καταλήγοντας πως παρατηρεί και αξιολογεί όλες τις εξελίξεις σε στενή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Οργάνωση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.