ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι η Β. Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν ότι η Β. Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή

Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα (6/1) η Βόρεια Κορέα δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Πιονγκγιάνγκ ότι επρόκειτο για βόμβα υδρογόνου, υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε πυρηνική δοκιμή συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η αρχική ανάλυση δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του καθεστώτος (σ.σ. της Βόρειας Κορέας) περί επιτυχούς δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζος Έρνεστ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Έρνεστ πρόσθεσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για τη δοκιμή αυτή.

Παρόλα αυτά, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οποιαδήποτε δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα θα ήταν «μια προκλητική και κατάφωρη παραβίαση» των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Κέρι: Έντονη προκλητική ενέργεια η δοκιμή

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή (τέταρτη τα τελευταία χρόνια) στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα ήταν μια «έντονα προκλητική ενέργεια» που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

«Αυτή η έντονα προκλητική ενέργεια συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και παραβιάζει κατάφωρα πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δεν δεχόμαστε και δεν πρόκειται να δεχτούμε τη Βόρεια Κορέα ως κράτος εξοπλισμένο με πυρηνικά και ενέργειες σαν αυτήν την τελευταία δοκιμή το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις