ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι ευάλωτη στην προσφυγική κρίση

Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι ευάλωτη στην προσφυγική κρίση

Την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη είναι ευάλωτη στην προσφυγική κρίση, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως δεν έχει ακόμα τον έλεγχο της κατάστασης στο βαθμό που θα ήθελε.

«Τώρα, εξαίφνης, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι πρόσφυγες φθάνουν στην Ευρώπη και είμαστε ευάλωτοι, όπως όλοι διαπιστώνουμε, επειδή δεν έχουμε ακόμη την τάξη και τον έλεγχο που θα θέλαμε», δήλωσε η Μέρκελ σε μια συνάντηση επιχειρηματιών στην πόλη Μάιντς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ακόμα πως το ευρώ «συνδέεται άμεσα» με την ελευθερία κίνησης των προσώπων ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως: «Κανείς δεν πρέπει να υποδύεται ότι μπορείς να έχεις κοινό νόμισμα χωρίς να μπορείς να περνάς τα σύνορα εύκολα».

Η Μέρκελ επισήμανε επίσης πως εάν οι χώρες δεν επιτρέψουν τα σύνορα τους να διασχίζονται χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, τότε η ενιαία αγορά θα «πληγεί οξύτατα», στέλνοντας το μήνυμα ότι η Γερμανία, που βρίσκεται στο γεωγραφικά και πολιτικά στο κέντρο της ΕΕ και αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της, θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί την ελεύθερη κίνηση των προσώπων.

Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε πως για τη διαφύλαξη της ζώνης Σένγκεν είναι απαραίτητο να γίνουν πιο ασφαλή τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.