ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Τουρκία: Πέπλο τρόμου πάνω από την Αγιά Σοφιά (pics+vid)

Έκρηξη Τουρκία: Πέπλο τρόμου πάνω από την Αγιά Σοφιά (pics+vid)

Έντεκα συνολικά τα θύματα, δέκα Γερμανοί - Τρεις Ρώσους κρατούν οι αρχές για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΝΕΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ

Μνήμες Παρισιού ξύπνησαν χθες, Τρίτη (12/1/2016) στην Κωνσταντινούπολη, όταν ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε μπροστά σε ένα γκρουπ 33 τουριστών που επισκεπτόταν τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ κοντά στο Μπλε Τζαμί.

Τραγικός απολογισμός

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά είπε πως ο τελικός απολογισμός της έκρηξης είναι έντεκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη και 17 τραυματίες.

Ο δράστης «δεν ήταν μεταξύ των καταζητούμενων» στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Αλά, ο οποίος τόνισε ότι κατά την εβδομάδα που προηγήθηκε της επίθεσης οι τουρκικές αρχές προσήγαγαν συνολικά 220 άτομα με την κατηγορία ότι είναι μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Πόλη θυμίζει τις τελευταίες ώρες φρούριο, με πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει πολυσύχναστες περιοχές και αξιοθέατα.

Χθες, εξάλλου, η Αγιά Σοφιά και η κοντινή Βασιλική Δεξαμενή, τουριστικά αξιοθέατα με ιδιαίτερη κίνηση, παρέμειναν κλειστά για λόγους ασφαλείας.

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ άνοιξε ξανά για το κοινό.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό της έκρηξης στην Τουρκία

Ποιος είναι ο δράστης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» και την ηλεκτρονική έκδοση της «Χουριέτ», οι Αρχές κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τον βομβιστή. Πρόκειται για τον 28χρονο Ναμπίλ Φαντλί, συριακής καταγωγής, ο οποίος γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία το 1988.

habil

«Ήδη ξεκινήσαμε εντατικές έρευνες προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν σύνδεσμοι που βοήθησαν τον δράστη να πραγματοποιήσει την επίθεση αυτή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά το πέρας μιας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

tromo

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το χτύπημα είχε στόχο Γερμανούς»

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είχε στόχο ειδικά Γερμανούς, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό του Εφκάν Αλά.

«Βάσει αυτών που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής από την έρευνα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίθεση είχε στόχο ειδικά Γερμανούς», σημείωσε ο Ντε Μεζιέρ.

Bloomberg: Πλήγμα για τον τουρισμό της Τουρκίας το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

Ο βομβιστής αυτοκτονίας στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης δεν είχε ως στόχο μόνο αθώους πολίτες αλλά έπληξε και μια βιομηχανία 32 δισεκ. δολαρίων, στην οποία είναι ήδη αισθητός ο αντίκτυπος από μια ακόμα διαμάχη, ανέφερε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

Κανείς δεν είχε πέρυσι μεγαλύτερη συνεισφορά στις τουριστικές εισπράξεις της Τουρκίας από τους Ρώσους και τους Γερμανούς, που βοήθησαν να καταστεί η χώρα ο έκτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Οι Ρώσοι δεν πηγαίνουν πλέον στα θέρετρα της Μεσογείου λόγω μια πολιτικής διαμάχης για την εμπλοκή της Μόσχας στον πόλεμο στη Συρία. Τώρα επηρεάζονται και οι Γερμανοί, με τη χώρα τους να μετρά τους περισσότερους νεκρούς ανάμεσα στα 10 θύματα της χθεσινής επίθεσης σε μια πλατεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Κωνσταντινούπολη.

ast

Τρεις Ρώσους κρατούν οι αρχές για διασυνδέσεις με τους τζιχαντιστές

Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές ανακρίνουν τρεις Ρώσους ύποπτους για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ένα 24ωρο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan και επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γνώριζαν οι Τούρκοι ότι σχεδιαζόταν τρομοκρατική επίθεση;

Η εφημερίδα Χουριέτ σήμερα γράφει ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2015 και στις 4 Ιανουαρίου 2016 η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) ενημέρωσε την ασφάλεια ότι η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ενδέχεται να προβεί εντός της Τουρκίας σε επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχους «τους μη μουσουλμάνους πολίτες της Τουρκίας, ξένους τουρίστες, σημεία όπου συχνάζουν οι ξένοι τουρίστες, κτίρια ξένων προξενείων και πρεσβειών και στόχους του ΝΑΤΟ».

Η ροή πληροφοριών σχετικά με την υπόθεση είναι προβληματική, εξαιτίας της απαγόρευσης μετάδοσης πληροφοριών, με εξαίρεση τις επίσημες ανακοινώσεις. Πράγμα που ισχύει τόσο για τα τηλεοπτικά κανάλια, όσο και για τις εφημερίδες.

Σχετικές ειδήσεις