ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Κουσκουβέλης - Η Τουρκία πληρώνει τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος

Έκρηξη Κωνσταντινούπολη: Κουσκουβέλης - Η Τουρκία πληρώνει τις σχέσεις της με το Ισλαμικό Κράτος

Αναφερόμενος στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με τον ISIS.

Κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο Πρακτορείο 104,9 FM, υποστήριξε πως από το 2011 είναι αναγνωρισμένο διεθνώς πως η Τουρκία είχε σχέσεις με τους λεγόμενους «μαχητές» που συγκεντρώθηκαν στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

«Τους έχει περιθάλψει, έχει κάνει εμπόριο πετρελαιοειδών και συνεπώς υπήρχε μια όσμωση ανάμεσα στον πληθυσμό της και σ' αυτούς τους “μαχητές” - οπαδούς φανατικούς του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι βρίσκονται και στο έδαφός της», είπε και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν αναφερθεί έγκαιρα στη μη επαρκή φύλαξη των συνόρων της, αλλά η Άγκυρα το αρνούνταν.

Σε ερώτηση, αν η γειτονική χώρα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στους «μαχητές» του ISIS, μετά το χθεσινό χτύπημα, τόνισε ότι ήδη, σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, προσπαθεί να κάνει μια αλλαγή πλεύσης και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατιωτική συνδρομή που παρέχει προς τις δυτικές χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πολύνεκρη επίθεση να αποδίδεται και εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί στους κόλπους του ISIS αυτή η αλλαγή στάσης απέναντι στους «μαχητές».

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης εκτιμά ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να ταυτίσει το χθεσινό χτύπημα με τις επιθέσεις στο Παρίσι, προκειμένου -όπως είπε- να πείσει τους Ευρωπαίους ότι και αυτή βρίσκεται στο στόχαστρο φανατικών ισλαμιστών. Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής, με αυτή τη στάση της θα κατευνάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν εναντίον της, λόγω των ανεπίσημων σχέσεων με τους φανατικούς ισκαμιστές, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει και επιπλέον βοήθεια από τη Δύση για την πάταξη της τρομοκρατίας.

«Νομίζω δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην τακτική εκείνη του "ποιούμε τη νήσσαν" και δεν βλέπουμε το πρόβλημα που υπάρχει με το Ισλαμικό Κράτος και τους περιθάλπουμε στα νοσοκομεία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας δεν έχει καμία σχέση με το χτύπημα στην Άγκυρα, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, αφού -όπως εξήγησε- σημειώθηκε στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της Κωνσταντινούπολης, είχε θύματα επισκέπτες από δυτικές χώρες, με αποτέλεσμα να δοθεί πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα και να επηρεαστεί αρνητικά η διεθνής κοινή γνώμη.

Σχετικές ειδήσεις