ΚΟΣΜΟΣ

Καμερούν: 1.200 νεκροί σε επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ από το 2013

Καμερούν: 1.200 νεκροί σε επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ από το 2013

Σχεδόν 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις και δολοφονίες που οι αρχές του Καμερούν αποδίδουν σε μαχητές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας στην επαρχία του Απώτατου Βορρά από το 2013, ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικοινωνίας του Καμερούν, Ίσα Τσιρόμα Μπακάρι.

«Συνολικά, 1.098 Καμερουνέζοι πολίτες, 67 στρατιωτικοί μας και 3 αστυνομικοί μας έχασαν τη ζωή τους κατόπιν των βάρβαρων επιθέσεων εναντίον της χώρας μας που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ», δήλωσε ο Τσιρόμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι αρχές του Καμερούν «καταμετρούν στην επαρχία του Απώτατου Βορρά», η οποία γειτονεύει με προπύργια των νιγηριανών ισλαμιστών στη δική τους χώρα, «315 παρεισφρήσεις των τρομοκρατών της Μπόκο Χαράμ, 12 εκρήξεις ναρκών και 32 επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι» της ίδιας οργάνωσης, πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, η οποία δηλώνει πλέον πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είναι σχεδόν καθημερινές από την έναρξη του 2016, με πολλές από τις επιθέσεις της να γίνονται ταυτόχρονα εναντίον πολλαπλών στόχων.

Τέσσερις τέτοιες επιθέσεις διαπράχθηκαν τη νύχτα της 4ης προς 5η Ιανουαρίου σε τέσσερις τοποθεσίες, σύμφωνα με τον Τσιρόμα.

Την Τετάρτη 12 πιστοί σκοτώθηκαν σε ένα τέμενος στο μικρό χωριό Κουγιάπε όταν ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, την «10η Ιανουαρίου 2016 περί τις 16:30, ο δήμαρχος του χωριού Φιλμά σφαγιάστηκε μαζί με δύο ακόμη επισήμους (και) πολλά ακίνητα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν», πρόσθεσε ο Τσιρόμα.

Μέλη της Μπόκο Χαράμ επιδίδονται εξάλλου συχνά σε κλοπές βοοειδών στο Καμερούν.

Σύμφωνα με τον Τσιρόμα, «το 2015 ο αριθμός των ζώων που κλάπηκαν το 2015 στο έδαφος του Καμερούν ανήλθε σε 4.200, χωρίς να υπολογίζονται τα μικρά μηρυκαστικά (σ.σ. πρόβατα, κατσίκια)», ενώ το 2014 είχαν κλαπεί άλλα 1.160 βοοειδή από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ.

Ο Καμερουνέζος υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του, αντιμέτωπες με τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, «ανταπέδωσαν, καταφέρνοντας βαριές απώλειες στον εχθρό» και πέτυχαν την υποχώρηση των τρομοκρατών.

Οι επιχειρήσεις του στρατού του Καμερούν, ανέφερε ο Τσιρόμα, είχαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισβολές των νιγηριανών ισλαμιστών, οι οποίοι πλέον καταφεύγουν σε «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι ως την προτιμώμενη μέθοδο δράσης».

Οι αρχές του Καμερούν έστειλαν στρατιωτικές ενισχύσεις το 2013 κατά μήκος των συνόρων με τη Νιγηρία αντιμέτωπες με την αύξηση της ισχύος και των ενεργειών των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στα εδάφη της βόρειας Νιγηρίας. Οι νιγηριανοί αντάρτες χρησιμοποιούσαν το βορειοανατολικό Καμερούν για να εγκαθιστούν βάσεις μετόπισθεν και για ανεφοδιασμό.

Κατόπιν η κυβέρνηση του Καμερούν πέρασε στην επίθεση εναντίον της Μπόκο Χαράμ, συμμετέχοντας στην περιφερειακή δύναμη που ανέλαβε δράση για την καταστολή της εξέγερσής της (μαζί με το Νίγηρα, το Τσαντ, το Μπενίν και τη Νιγηρία).

Στην ίδια τη Νιγηρία η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια άλλους από το 2009.

Σχετικές ειδήσεις