ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του PKK έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί

Τουρκία: Οι επιχειρήσεις κατά των Κούρδων του PKK έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 500 αντάρτες, οι οποίοι προστίθενται σε έναν απολογισμό άνω των 40.000 νεκρών αφότου άρχισε ο ένοπλος αγώνας του PKK το 1984.

Η εκστρατεία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος παρουσίασε σχέδια προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρότερος έλεγχος σε τμήματα της περιοχής.

Η τουρκική αστυνομία και ο στρατός πραγματοποίησαν μεγάλες επιχειρήσεις τον προηγούμενο μήνα εναντίον μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε πολλές πόλεις της περιοχής, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 500 αντάρτες στην εκστρατεία αυτή, που προστίθενται σε έναν απολογισμό άνω των 40.000 νεκρών αφότου ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας του PKK το 1984. Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει πως περίπου 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις.

«Η διαδικασία έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί», φέρεται να δήλωσε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο προς το Λονδίνο, αποκαλύπτοντας σχέδια για μία νέα δομή ασφαλείας και αναδιοργάνωση της κρατικής διοίκησης σε δύο συνοριακές επαρχίες.

«Δεν θα είναι όπως οι παλιές επιχειρήσεις, με αποχώρηση έπειτα από την εκκαθάριση δρόμων. Θα υπάρξει μια πιο τακτική παρουσία ασφαλείας», δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak. «Ο στόχος είναι να κτίσουμε μια δημόσια τάξη... στην οποία καμία παράνομη δομή δεν θα μπορεί να πάρει τον έλεγχο οποιωνδήποτε δρόμων», είπε.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου δημοσιοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη επαρχίας Σιρνάκ ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, θα περιοριστεί από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. από σήμερα.

Η πόλη Τσιζρέ, δυτικότερα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και ο τομέας Σουρ στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη της περιοχής, παραμένουν υπό 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως υπάρχουν σχέδια να καταστεί η Τσιζρέ διοικητικό κέντρο της επαρχίας Σιρνάκ, καθώς η ορεινή πόλη Σιρνάκ είναι μια «κλειστή» περιοχή, στο πλαίσιο ενός «μάστερ πλαν στη μάχη κατά του τρόμου» ανέφερε η εφημερίδα Milliyet.

Υπάρχει ένα παρόμοιο σχέδιο να μετακινηθεί το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Χακάι, στα σύνορα με το Ιράκ και το Ιράν, στη Γιουκσέκοβα λόγω καλύτερων υποδομών ασφαλείας και υπηρεσιών, είπε.

Σχετικές ειδήσεις