ΚΟΣΜΟΣ

Σε πτώση η δημοτικότητα της Μέρκελ

Σε πτώση η δημοτικότητα της Μέρκελ

Η υποστήριξη προς την καγκελάριο Μέρκελ και το συντηρητικό συνασπισμό της έχει μειωθεί κι άλλο λόγω των χειρισμών της στην προσφυγική κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η πολιτική ανοικτών θυρών της Μέρκελ προς τους μετανάστες και η άποψη της ότι η Γερμανία μπορεί να ανταπεξέλθει με τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες που έφθασαν πέρυσι στη χώρα, ασκεί πίεση στις τοπικές Αρχές και διχάζει τον κεντροδεξιό συνασπισμό της.

Η Μέρκελ παραμένει, όμως, πολύ πιο δημοφιλής από τον κύριο αντίπαλό της, τον Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο συντηρητικός συνασπισμός της εξακολουθεί να ηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση της Forsa δείχνει ότι οι συντηρητικοί της Μέρκελ έχουν υποχωρήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 37%, και η δεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει ανέβει μία ποσοστιαία μονάδα, στο 10%, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό σε δημοσκόπηση της Forsa.

Επιπλέον, η υποστήριξη προς τη Μέρκελ, που είναι το μεγαλύτερο εκλογικό πλεονέκτημα του συντηρητικού συνασπισμού, έπεσε κατά τέσσερις μονάδες, στο 44%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη θεωρητική περίπτωση που διεξάγονταν προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Παρά τη μείωση της δημοτικότητάς της, η Μέρκελ εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου της από το SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε κατά 1%, στο 16%. Οι συντηρητικοί της Μέρκελ μοιράζονται την εξουσία με το SPD στ πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού».

«Έπειτα από την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία και την επίθεση με θύματα γερμανούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί πολίτες προβληματίζονται όχι μόνο για την προσφυγική κρίση αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της Forsa, Μάνφρεντ Γκέλνερ.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 55% των Γερμανών τάσσονται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων προκειμένου να ανακοπεί η ροή των μεταναστών, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από περιοχές όπου μαίνονται πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν το 2017, όμως τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε τρία περιφερειακά κρατίδια.