ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα ζητήσει ο Ολάντ

Γαλλία: Παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης θα ζητήσει ο Ολάντ

Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ επισημοποίησε την Παρασκευή (22/01) την πρόθεσή του να ζητήσει να παραταθεί, ως τα τέλη του Μαΐου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί στη γαλλική επικράτεια μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ανακοίνωσε ότι, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την 3η Φεβρουαρίου ένα σχέδιο νόμου που θα παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για μια διάρκεια τριών μηνών», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Ελιζέ.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία είχε κηρυχθεί την 13η Νοεμβρίου, την ημέρα που διαπράχθηκαν στο γαλλικό έδαφος οι πιο πολυαίμακτες επιθέσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα έληγε στη θεωρία την 26η Φεβρουαρίου.

Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις. Η πιθανή παράτασή της προκάλεσε έντονο διάλογο στη χώρα, καθώς νομικοί, κόμματα της αριστεράς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών εκφράζουν έντονη ανησυχία για την ενδεχόμενη διαιώνιση του καθεστώτος εξαίρεσης στη Γαλλία.

Το μόνο για το οποίο έδωσε διαβεβαιώσεις ο πρόεδρος Ολάντ, είπε ειρωνευόμενος χθες ο Πιερ Λοράν -στέλεχος του ΚΚ Γαλλίας- είναι ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «θα παραταθεί για όσο υπάρχει η απειλή του Ντάες» (αραβικό ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους).

Ο Λοράν, προφανώς αναφερόταν στη συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο BBC την Πέμπτη (21/01), στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όταν υπογράμμισε πως η Γαλλία «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, ώσπου «να μπορέσουμε να τελειώνουμε με το Ντάες».

Οι δηλώσεις αυτές εκλήφθηκαν από ορισμένες πλευρές ως ένδειξη της βούλησης της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για χρόνια, κάτι πάντως που ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης αρνήθηκε κατηγορηματικά.