ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου δηλώνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Σκόπια: Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου δηλώνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός των Σκοπίων Έμιλ Ντιμιτρίεφ δήλωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου και πρόσθεσε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης για αναβολή των εκλογών είναι αβάσιμο.

Ο Έμιλ Ντιμιτρίεφ, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος VMRO-DPMNE, ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός στις 18 Ιανουαρίου, μετά την απόφαση του Νίκολα Γκρούεφσκι να παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Απριλίου.

Η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ εκτιμά ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές στις 24 Απριλίου και ζητά την αναβολή τους. Το κόμμα του Ζόραν Ζάεβ έχει αποφασίσει πως, σε περίπτωση που οι εκλογές διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, δεν θα συμμετάσχει σε αυτές.

Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Απριλίου έχουν ταχθεί και τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα στα Σκόπια: Το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μεντούχ Θάτσι.

Οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων είχαν καταλήξει τον περασμένο Ιούλιο σε μία συμφωνία, με τη μεσολάβηση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, σχετικά με την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα τέλη Απριλίου, με την προϋπόθεση να εκπληρωθεί μία σειρά προβλεπόμενων για την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης.

Ωστόσο η αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεβ εκτίμησε ότι δεν έχουν εκπληρωθεί κάποιες βασικές προϋποθέσεις της συμφωνίας. Κατηγόρησε γι΄αυτό τον Νίκολα Γκρούεφσκι και γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές του Απριλίου, ενώ ζήτησε παράλληλα να αναβληθούν αυτές για κάποιο χρονικό διάστημα.

Από την μεριά του ο Νίκολα Γκρούεφσκι εμμένει στη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Απριλίου και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι αναζητά δικαιολογίες για να μην διεξαχθούν οι εκλογές, φοβούμενη ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Σχετικές ειδήσεις