Τζον Κέρι: Η Βόρεια Κορέα συνιστά απειλή για τον κόσμο

Γιάννης Φιλιππάκος Γιάννης Φιλιππάκος

Τζον Κέρι: Η Βόρεια Κορέα συνιστά απειλή για τον κόσμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε την Τετάρτη (27/1) ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να προστατεύσει την εδαφική της κυριαρχία στη Νότια Σινική Θάλασσα και ότι μαζί με την Ουάσιγκτον πρέπει να διευθετήσουν το θέμα αυτό με εποικοδομητικό τρόπο.

Ο Γουάνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο, δήλωσε επίσης ότι η Κίνα θα τηρήσει τη δέσμευσή της να μην στρατιωτικοποιήσει τη διεκδικούμενη αυτή θαλάσσια περιοχή, ούτε και θα δεχτεί ισχυρισμούς ότι τα λόγια της δεν ταιριάζουν με τις πράξεις της.

Η Βόρεια Κορέα συνιστά μια "ανοικτή απειλή, μια δηλωμένη απειλή για τον κόσμο", δήλωσε από την πλευρά του ο Κέρι, ενώ η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε στις αρχές Ιανουαρίου την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή.

"Οι ΗΠΑ θα κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσουν τη χώρα μας, καθώς και τους φίλους και συμμάχους μας στον κόσμο". Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον συμφωνούν για τη σπουδαιότητα μιας απόφασης του ΟΗΕ" στο θέμα αυτό και θα "επιταχύνουν τις προσπάθειές" τους ώστε να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε ο Κέρι.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διατυπώθηκαν μετά τις συνομιλίες του με τον Γουάνγκ Γι, από τον οποίο ο Κέρι επρόκειτο να ζητήσει να αυξήσει την πίεση στη Βόρεια Κορέα, μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την στήριξη της Κίνας.

Οι Κίνα και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν "να εργαστούν από κοινού σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για μια αυστηρή απόφαση (στον ΟΗΕ), η οποία θα περιλαμβάνει "νέα ισχυρά μέτρα", προκειμένου να τεθεί τέρμα στην ανάπτυξη του "παράνομου προγράμματος των βαλλιστικών πυραύλων", επισήμανε ο Κέρι.

Η Βόρεια Κορέα διατυμπάνισε στις 6 Ιανουαρίου την επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου στην οποία προχώρησε, μια ανακοίνωση που οι διεθνείς εμπειρογνώμονες δέχτηκαν με τον μέγιστο σκεπτικισμό. Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιεί το πιο απομονωμένο καθεστώς στον κόσμο, η οποία συνιστά νέα παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

"Είναι απειλή για οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, είναι μια απειλή την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να εξετάσουν παρά πολύ σοβαρά", επανέλαβε ο Κέρι.

Το Πεκίνο είναι ο μεγάλος διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ, αλλά είναι σχέσεις τους είναι τεταμένες μετά την επιμονή της Βόρειας Κορέας να πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, παρά τις κινεζικές εκκλήσεις για το αντίθετο.

Η επίσκεψη του Κέρι στο Πεκίνο --τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας του στην Ευρώπη, τις χώρες του Κόλπου και τη νοτιοανατολική Ασία-- πραγματοποιείται εν μέσω διπλωματικών διαβουλεύσεων για το περιεχόμενο μιας νέας σειράς διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, μια προοπτική στην οποία η Κίνα μένει επιφυλακτική.

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved