ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος του Θεού η Συρία: 700 γιατροί νεκροί - 117 νοσοκομεία κατεστραμμένα

Στο έλεος του Θεού η Συρία: 700 γιατροί νεκροί - 117 νοσοκομεία κατεστραμμένα

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη, αβάστακτη σε αυτές τις περιοχές» λόγω των βομβαρδισμών.

Μια συριακή ανθρωπιστική οργάνωση κατήγγειλε σήμερα τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς εναντίον νοσοκομείων και τις «καταστροφικές συνέπειες» για τους αμάχους στη Συρία, όπου 177 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί και περίπου 700 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2011.

«Από το 2012 οι δομές υγείας στοχοθετούνται αδιάκοπα από τους βομβαρδισμούς» δήλωσε ο Ουμπάιντα αλ Μούφτι, πρόεδρος της Ένωσης Οργανώσεων Διάσωσης και Ιατρικής Φροντίδας (UOSSM). Η οργάνωση αυτή δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχει η ένοπλη αντιπολίτευση προσφέροντας υποστήριξη στο ιατρικό προσωπικό αυτών των εμπόλεμων ζωνών, στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

«Το διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2012 και Δεκεμβρίου 2015, 330 δομές υγείας, μεταξύ αυτών 177 νοσοκομεία, έχουν καταστραφεί από ένοπλες επιθέσεις. Μόνο το 2015 έχουμε καταμετρήσει 112 στοχευμένες επιθέσεις» εξήγησε ο αλ Μούφτι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου της UOSSM στο Παρίσι με θέμα την «προστασία των νοσοκομείων και του ιατρικού προσωπικού στη Συρία».

Κατά τη διάρκεια της «ίδιας περιόδου, 697 ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, νοσοκόμες, νοσηλευτές και άλλα μέλη των υπηρεσιών υγείας έχασαν την ζωή τους σε αυτές τις στοχευμένες επιθέσεις».

«Από την έναρξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών πριν από τέσσερις μήνες (που εξαπέλυσε η Μόσχα για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ) 29 νοσοκομεία καταστράφηκαν και 20 στελέχη του ιατρικού προσωπικού σκοτώθηκαν» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη, αβάστακτη σε αυτές τις περιοχές» λόγω των βομβαρδισμών. Αυτές «οι επιθέσεις διαπράττονται σε κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών συνθηκών» επισήμανε ο ίδιος.

Από τον Σεπτέμβριο «οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί και είναι ολοένα και πιο ακριβείς» σημείωσε ο Μόνζερ Κάλιλ, γιατρός που ήρθε από την περιφέρεια της Ιντλίμπ (βορειοδυτικά).

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει την ζωή σε περίπου 250.000 ανθρώπους. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν χαθεί στους ρωσικούς βομβαρδισμούς από την 30ή Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν οι ρωσικές επιχειρήσεις.

Σχετικές ειδήσεις