ΚΟΣΜΟΣ

Αλλοδαπές φοιτήτριες πληρώνονταν μισθό πείνας γιατί δεν ήσαν... Αυστραλοί πολίτες

Αλλοδαπές φοιτήτριες πληρώνονταν μισθό πείνας γιατί δεν ήσαν... Αυστραλοί πολίτες

Παντού υπάρχει εκμετάλλευση αλλοδαπών από τους εργοδότες του. Μόνο που στην Αυστραλία, εν αντιθέσει με άλλες χώρες, πληρώνεται πολύ ακριβά...

Η εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών από ασυνείδητους εργοδότες συνεχίζεται και το τελευταίο κρούσμα που έγινε δημόσια γνωστό προέρχεται από τη Μελβούρνη, όπου εργοδότης πλήρωνε δύο αλλοδαπούς φοιτητές μισθούς πείνας, επειδή, όπως τους έλεγε, δεν είναι Αυστραλοί πολίτες. Μία 27χρονη φοιτήτρια από το Νεπάλ και μία ακόμα συμφοιτήτριά της από την Ινδία, εργάζονταν σε εστιατόριο Υγιεινής Διατροφής σε κεντρικό σημείο της πόλης και πληρώνονταν, άσχετα με το αν δούλευαν υπερωρίες ή όχι, $12 την ώρα.

Στην καταγγελία που υπέβαλλαν στην αρμόδια για εργασιακά θέματα Συνήγορο του Πολίτη, οι δύο κοπέλες ανέφεραν ότι ο εργοδότης τους, Jeffrey Herscu, τούς είπε κατά την πρόσληψή τους ότι θα τις πληρώνει λιγότερο απ' όσο πληρώνονται οι Αυστραλοί, δηλαδή $12 αντί για $23 που είναι το βασικό ωρομίσθιο. Μάλιστα, η μία εκ των δύο φοιτητριών ανέφερε στην καταγγελία της, ότι ο εργοδότης την απείλησε ότι αν θα παραπονιόταν αυτός θα ξεκινούσε διαδικασία προκειμένου να ακυρωθεί η βίζα της.

Μετά από τη σχετική έρευνα της Συνηγόρου του Πολίτη, αποδείχθηκε ότι ο εργοδότης όφειλε στις δύο εργαζόμενες τουλάχιστον $50.000 για τις ώρες που εργάστηκαν στο εστιατόριό του, χρήματα τα οποία, τελικά, θα αναγκαστεί να πληρώσει μετά από επέμβαση της Συνηγόρου.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η αρμόδια για εργασιακά θέματα Αρχή, Fair Work, διέταξε τον κ. Herscu να απολογηθεί στις δύο κοπέλες για την συμπεριφορά του και να κάνει δωρεά $5.000 στο κέντρο παροχής νομικών υπηρεσιών Western Community Legal Centre της Μελβούρνης, που παρέχει νομική βοήθεια σε εργαζομένους που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους.

Επίσης, σύμφωνα με την οδηγία της αρχής Fair Work, για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον η εταιρία θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να μην προκύψουν άλλα παρόμοια περιστατικά.

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις