ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα!

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα!

Μετά τα Σκόπια έρχεται και η σειρά της Βουλγαρίας να συμμετέχει –με κλείσιμο συνόρων – στην ευρωπαϊκή απομόνωση της χώρας. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ' ότι ένα ακόμη... σενάριο.

Το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις χώρες του Βίζενγκραντ V4, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Πολωνία, αναφέρεται ως «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Β». Ο στόχος είναι η προστασία των συνόρων τους από τις διαρκώς ενισχυόμενη προσφυγική και μεταναστευτική ροή.

Όταν την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα –στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου Β» - ήταν ένα από τα κυρίαρχα της μεταξύ τους ατζέντας.

Οι τελικές αποφάσεις φαίνεται πως θα ληφθούν στις 15 Φεβρουαρίου στην Πράγα. Εκεί θα συναντηθούν οι εμπλεκόμενοι ηγέτες του V4. Εκεί θα πάει και ο Μπορίσοφ μετά από πρόσκληση που δέχθηκε.

Έχει σημασία να θυμίσουμε πως η Βουλγαρία δεν ανήκει στη Ζώνη Σένγκεν. Τι σκοπεύει, λοιπόν, να κάνει για την προστασία των συνόρων της;

Σε πρώτη φάση και όπως όλα δείχνουν, θα δεχθεί αστυνομικούς από Τσεχία και Ουγγαρία στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με σκοπό να ενισχυθεί η βουλγαρική συνοριοφυλακή.

Σε δεύτερη φάση, θα ανεβάσει φράχτες!

Εάν «κλειδώσουν» αυτά τα δύο σχέδια –δυστυχώς υπάρχει πλέον πολύ μεγάλη πιθανότητα – θα είναι μία εξαιρετικά κακή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Στάνταρτ με έδρα τη Σόφια: «Εάν η Ε.Ε. θέσει πραγματικά την Αθήνα υπό καραντίνα, η Βουλγαρία θα χρειαστεί επειγόντως φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα. Διαφορετικά, μετά το κλείσιμο του δρόμου μέσω Σκοπίων, το μεγάλο προσφυγικό κύμα θα κατευθυνθεί προς το έδαφός μας. Ο Μπορίσοφ έχει περάσει την ηλικία στην οποία οι άνδρες πιστεύουν στα παραμύθια, γι’ αυτό δεν θα χάσει χρόνο με φλυαρίες περί “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. Πλέον, αυτή η αλληλεγγύη δεν υπάρχει και η Ελλάδα πρώτη θα το αισθανθεί με τη μετατροπή της σε προσφυγική κατασκήνωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Το ζητούμενο είναι να πράξει η Βουλγαρία παν το δυνατό και μάλιστα το συντομότερο, για να αποφύγει τη θλιβερή μοίρα της Ελλάδας».

Σχετικές ειδήσεις