ΚΟΣΜΟΣ

Φάιμαν: Όσοι μετανάστες διασώζονται πρέπει να στέλνονται πίσω στη Τουρκία

Φάιμαν: Όσοι μετανάστες διασώζονται πρέπει να στέλνονται πίσω στη Τουρκία

Τη διάσωση όλων των μεταναστών που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα την άμεση επαναπροώθησή τους από την Frontex προς την Τουρκία, ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινές συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες Kronen Zeitung και Osterreich.

Σχετική πρόταση έκανε ο ίδιος, όπως λέει, στον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της πρόσφατης Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, στο Λονδίνο.

«Πρέπει όλοι να διασώζονται, αλλά μετά πρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό η Frontex δεν θα είναι πλέον μόνο μία υπηρεσία διάσωσης, αλλά πραγματικά και μία υπηρεσία προστασίας των συνόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην Osterreich.

Ο ίδιος τονίζει στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung πως αυτή η πρότασή του αποτελεί το «μοναδικό μέτρο, που επιδρά ριζικά και διαλύει πλήρως το κύκλωμα των διακινητών».

Σε δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου διευκρινίζει πως αυτή η πρόταση μπορεί να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ και της Τουρκίας για την διάθεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αγκυρα, στην οποία προβλέπεται ως όρος η ανακοπή από την Τουρκία των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Στη συνέντευξή του στην Kronen Zeitung ο καγκελάριος Φάιμαν αναφέρεται και σε ένα «Σχέδιο Β», για παράλληλη προστασία των συνόρων της Αυστρίας, που ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως «λύση ανάγκης», σημειώνοντας πως δεν πρέπει να επαφίεται κανείς μόνον σε ένα «Σχέδιο Α», καθώς εάν δεν λειτουργήσει αυτή η άμεση επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία θα πρέπει να υπάρξει προστασία των εθνικών συνόρων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων