ΚΟΣΜΟΣ

Έως τα τέλη Μαΐου παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία

Έως τα τέλη Μαΐου παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Γαλλία

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα, με ευρεία πλειοψηφία, την παράταση έως τα τέλη Μαΐου της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, η οποία τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.

Μία εβδομάδα μετά το μαζικό «ναι» της Γερουσίας, οι βουλευτές ενέκριναν με 212 ψήφους υπέρ έναντι 31 κατά την παράταση έως την 26η Μαΐου αυτού του έκτακτου καθεστώτος.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων πολιτικών και 4 στους 5 Γάλλους τάχθηκαν υπέρ μιας νέας παράτασής της κατά 3 μήνες, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Αντίθετα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επικρίνει το καθεστώς αυτό, όπως επίσης ορισμένοι νομικοί και οργανώσεις, ιδίως η Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις.

Από τον Νοέμβριο, οι γαλλικές Αρχές έχουν διεξαγάγει 3.340 έρευνες και έχουν προχωρήσει στην κατάσχεση 578 όπλων. Περισσότεροι από 340 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση και 285 άνθρωποι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Από τις αρχές του έτους, 40 άνθρωποι έχουν συλληφθεί καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε τρομοκρατικά δίκτυα, αλλά και για απειλές ή για εξύμνηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Ενώπιον των επικρίσεων που δέχονται οι γαλλικές Αρχές για αυτό τον «μέτριο» απολογισμό, ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε σήμερα τα πλεονεκτήματα αυτού του έκτακτου καθεστώτος.

Οι έρευνες «έχουν ως αποτέλεσμα να εξαρθρώνουμε τα δίκτυα που οπλίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, ιδίως μέσω της διακίνησης όπλων και ναρκωτικών ουσιών» εξήγησε ο ίδιος στους βουλευτές.

Η Γερουσία είχε ήδη δώσει το πράσινο φως για την παράταση αυτή την περασμένη Τρίτη με 316 ψήφους υπέρ έναντι 28 κατά.

Σχετικές ειδήσεις