ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στην Κολομβία: Ανακάλυψαν δεκάδες λείψανα ανθρώπων σε δίκτυα αποχέτευσης φυλακών

Φρίκη στην Κολομβία: Ανακάλυψαν δεκάδες λείψανα ανθρώπων σε δίκτυα αποχέτευσης φυλακών

Τα λείψανα τουλάχιστον 100 διαμελισμένων κρατούμενων και επισκεπτών ανακαλύφθηκαν στα αποχετευτικά δίκτυα σωφρονιστικών καταστημάτων της πρωτεύουσας της Κολομβίας όπου εκτίουν ποινές φυλάκισης πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, αριστεροί αντάρτες αλλά και ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, αποκάλυψαν σήμερα στελέχη της εισαγγελίας στη Μπογοτά.

Ανθρώπινα μέλη ανακαλύφθηκαν στη φυλακή Λα Μοδέλο στη Μπογοτά, μια από τις μεγαλύτερες στο κράτος των Άνδεων, αλλά και σε φυλακές στις πόλεις Ποπαγιάν, Μπουκαραμάνγκα και Μπαρανκίγια, δήλωσε η Κατερίνα Άικ, μια από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει να διεξαγάγουν έρευνα για την υπόθεση.

«Ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, όμως γνωρίζουμε ότι είναι πάνω από 100 και μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος», είπε η Άικ σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στην Μπογοτά.

«Λείψανα φυλακισμένων, επισκεπτών και άλλων πετάγονταν στο δίκτυο αποχέτευσης», πρόσθεσε η ίδια.

Οι φυλακές της Κολομβίας θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες στη Λατινική Αμερική, καθώς όχι μόνο αντιμετωπίζουν συνεχώς πρόβλημα υπερπληθυσμού κρατουμένων, αλλά στεγάζουν αριστερούς αντάρτες συχνά δίπλα στους ορκισμένους εχθρούς τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.

Παραιτήθηκε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, εν μέσω ενός σκανδάλου πορνείας

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολομβίας, ο στρατηγός Ροδόλφο Παλομίνο, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, την επομένη της ανακοίνωσης περί της έναρξης πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του για την πιθανή εμπλοκή του σε ένα δίκτυο ανδρικής πορνείας.

Η παραίτηση αυτή ακολούθησε εκείνη του υφυπουργού Εσωτερικών Κάρλος Φέρο, μετά την μετάδοση ενός βίντεο το οποίο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποδεικνύει την εμπλοκή του σε ένα δίκτυο πορνείας που αποκαλείται «η αδελφότητα του δαχτυλιδιού» από κολομβιάνικα ΜΜΕ και φέρεται να εξυπηρετούσε κυρίως πολιτικούς.

Ο 58χρονος στρατηγός δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρούσης της συζύγου του, των παιδιών του και ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας, ότι «υπό το φως των γεγονότων», «πήρα την απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο να με απαλλάξει από το καθήκον του γενικού διευθυντή της αστυνομίας», υποστηρίζοντας ότι έχει «απόλυτη επίγνωση» της «αθωότητάς του».

Ο Ροδόλφο Παλομίνο, που βρισκόταν στο αξίωμα από το 2013, είχε απορρίψει ήδη χθες τις «ψευδείς κατηγορίες», καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης» σε βάρος του.

Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Λουίς Κάρλος Βιγιέγας έκανε γνωστό αργότερα ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την παραίτηση του Παλομίνο «παρά τη θέλησή της» και χαιρέτισε τις «εξαίρετες υπηρεσίες» του στρατηγού καθώς και τις «επιτυχίες του» στον αγώνα εναντίον των ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, του οργανωμένου εγκλήματος και των αριστερών ανταρτών.

«Ο στρατηγός Παλομίνο αφήνει την αστυνομία πιο αποτελεσματική και πιο ισχυρή από ποτέ στην ιστορία της Κολομβίας», πρόσθεσε ο Βιγιέγας.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε τον διορισμό του στρατού Χόρχε Ερνάντο Νιέτο στον θώκο του γενικού διευθυντή της αστυνομίας και ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα ανώτατο αξιωματικό για τις «υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα και στην αστυνομία (...) και για την πίστη του».

Η υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημοσίων λειτουργών — την οποία διευθύνει ο συντηρητικός Αλεχάνδρο Ορδόνιες, σφοδρός πολέμιος της κυβέρνησης — ανακοίνωσε χθες την έναρξη μιας «πειθαρχικής έρευνας» σε βάρος του Παλομίνο γα την «δημιουργία και την έναρξη της λειτουργίας ενός δικτύου πορνείας που αποκαλείται "η αδελφότητα του δαχτυλιδιού"». Τα γεγονότα που αφορά η έρευνα εκτυλίχθηκαν την περίοδο 2004-2008.

Σε βάρος του στρατηγού Παλομίνο υπάρχουν επίσης υποψίες περί «παράνομου πλουτισμού», «παρακολουθήσεις και παράνομες υποκλοπές» σε βάρος δημοσιογράφων.

Η ανακοίνωση της έναρξης έρευνας έγινε αμέσως μετά την παραίτηση του υφυπουργού Εσωτερικών, μετά την μετάδοση ενός βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί το 2008 και στο οποίο ο Φέρο, γερουσιαστής τότε, συζητούσε με έναν αξιωματικό της αστυνομίας σχετικά με το δίκτυο ανδρικής πορνείας.

Την 3η Δεκεμβρίου άρχισε μια χωριστή έρευνα από την εισαγγελία σε βάρος του Παλομίνο για παράνομες υποκλοπές των επικοινωνιών της διευθύντριας του ραδιοφωνικού σταθμού La Fm, Βίκι Δάβιλα, η οποία είχε αποκαλύψει πως ο στρατηγός φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά έναν άλλον στρατιωτικό.

Ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός ήταν αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που οδήγησε στην παραίτηση τον Φέρο.